Annons

Sörenstam bäst i världen

Hon kom. Hons sågs. Hon prisades. Annika Sörenstam utsågs vid Idrottsgalan på måndagskvällen till 2003 års kvinnliga svenska idrottare. Världens bästa kvinnliga idrottare är även Sveriges bästa idrottskvinna.
Sport • Publicerad 20 januari 2004
Foto: 

Annika Sörenstam fick med tårfyllda ögon själv sätta stopp för de stående ovationerna på Idrottsgalan i Globen.

–Tusen tack. Jag darrar lite, det här är nästan värre än när jag slog mot herrarna i Texas, sade en rörd Annika Sörenstam och syftade på sitt uppmärksammade inhopp på herrarnas USA-tour förra året.

Annons

–Att få denna prestigefyllda utmärkelse i sådan hård konkurrens gör mig stolt och glad, fortsatte hon och tänkte i första hand på Carolina Klüft.

Annika Sörenstam har varit med om det mesta under en fantastisk idrottskarriär. På måndagen deltog hon i något för första gången – Idrottsgalan.

Hon fick Bragdguldet redan 1995, och utsågs till Sveriges främsta idrottskvinna för två år sedan. Men måndagens repris satt extra skönt efter fjolårets debacle – då hon inte ens blev nominerad.

–Klart det var en besvikelse. När jag kom hit visade jag i alla fall att jag ser seriöst på det här, och att jag bryr mig.

Hon försäkrade att hennes frånvaro under de tidigare fyra galaåren inte berott på att hon negligerar den. Det passade helt enkelt bra att kombinera besöket hos sin sjuka farmor med Idrottsgalan under den vintriga femdagarsvistelsen i Stockholm.

–Det är viktigt med utmärkelser.

–De är bevis på att man har gjort något bra. Det som gör att priser och utnämningar speciella är att jag inte kan kontrollera dem. Det är inte som en tävling, där det är jag som bestämmer hur det ska gå.

Golffenomenet Annika Sörenstam är en av idrottsvärldens mest prisade kvinnor. Bland så mycket annat har hon fått pris som Årets spelare i världen i damgolf fem gånger.

Och Annika Sörenstam försäkrar att hon inte känner sig underskattad i sitt gamla hemland. Inte längre.

–Att bli hedrad av Sverige på det här viset gör mig väldigt glad.

Annons

–Jag känner mig väldigt uppskattad. Det är en stor skillnad från förra året till i år. Jag märker det på att jag blir igenkänd överallt. Jag hade på mig en löjlig mössa hela tiden på planet hit, men folk kände igen mig ändå. Men det är bara kul, alla säger uppskattande saker.

Annika Sörenstam nämner Solheim Cup i Barsebäck förra sommaren som en av 2003 års stora upplevelser. I samma andetag som hennes två majorsegrar. Men ingenting går upp mot hennes enormt uppmärksammade spel med herrarna i PGA-tourtävlingen The Colonial i Fort Worth, Texas.

–Det är lustigt på sätt och vis att jag blev mycket mer uppmärksammad i den tävlingen än när jag vann mina två majors. Men å andra sidan hade jag aldrig fått inbjudan om jag inte hade gjort alla resultat å damtouren innan.

Sade golfsuveränen som spelat in över 2 miljoner dollar. Och blivit prisad som ingen annan svensk idrottskvinna.

Utsedd till världens bästa idrottskvinna 2003 i två internationella omröstningar kom hon till Globen som den stora celebriteten.

Och blev kvällens drottning. Bordsplacerad mellan Kung Carl XVI Gustaf och trestegskungen Christian Olsson, iklädd lång svart, ärmlös klänning och laxrosa sjal. Bara kronan saknades.

Men hon fick sitt pris.(TT)

Peter Wikström

IDROTTSGALAN STOCKHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons