Annons

Sparv om Qatar: Kanske kunde vi ha räddat liv

Finlands lagkapten Tim Sparv uppmanar fler spelare att engagera sig i frågan om mänskliga rättigheter och debatten kring fotbolls-VM i Qatar.
Sveriges landslagsstjärnor Robin Olsen och Dejan Kulusevski menar att det är en förbundsfråga.
Fotboll • Publicerad 6 september 2021
Finlands lagkapten Tim Sparv under sommaren fotbolls-EM. Arkivbild.
Finlands lagkapten Tim Sparv under sommaren fotbolls-EM. Arkivbild.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT
Robin Olsen under en pressträff med fotbollslandslaget i Stockholm under måndagen.
Robin Olsen under en pressträff med fotbollslandslaget i Stockholm under måndagen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sedan Internationella fotbollsförbundet Fifa i december 2010 tilldelade Qatar herrarnas VM-slutspel 2022 har mästerskapet varit kritiserat.

Anklagelser om korruption i valprocessen, frågan om mänskliga rättigheter i landet och Amnestys larm om gästarbetare som dör under byggnationerna av VM-arenor har varit återkommande diskussionsämnen.

Annons

Under det pågående kvalet har flera fotbollsförbund tagit avstånd från Qatar-VM. Samtidigt som deras landslag kvalar sig dit.

Sjöstrand tror inte på bojkott

Finlands lagkapten Tim Sparv är självkritisk till sitt eget agerande. Han tycker att han själv skulle ha kritiserat mästerskapet och deltagit i debatten för flera år sedan.

"Kanske kunde vi ha räddat liv till och med. F*n. Vi vaknade upp för sent. Jag vaknade upp för sent", skriver han i ett inlägg på The Players' Tribune.

Svenska fotbollförbundets (SvFF) generalsekreterare Håkan Sjöstrand har nyligen besökt Qatar och skriver i ett inlägg på förbundets hemsida att SvFF gör vad de kan för att påverka situationen i landet. Främst genom att ta ställning och föra en aktiv dialog i till exempel frågan om mänskliga rättigheter.

"Vi tror det är ett bättre förhållningssätt och alternativ än att blunda, bojkotta, isolera och inte göra någonting alls", skriver Sjöstrand.

Stjärnorna litar på förbundet

Under ett möte i förra veckan fick de svenska landslagsspelarna ny information från internationella människorättsorganisationen Amnesty om situationen i Qatar.

TT: Vad gav det er och hur ser ni på att VM hålls där?

– Det gav oss nyttig information om hur läget är och hur Amnesty jobbar. Vi har fått info från förbundet att vi har folk där och att förbundet trycker på saker som de tycker ska ändras. Jag litar fullt ut på att förbundet jobbar på som de gör, säger målvakten Robin Olsen på måndagens presskonferens och fortsätter:

– Sen, jag menar, vi kommer dit som fotbollsspelare. Vi väljer inte var mästerskapet ska spelas. Kan vi göra något annat, som i det här fallet att förbundet jobbar mot saker, står vi bakom det.

Dejan Kulusevski:

– Precis som Robin sade. Vi lärde oss ganska mycket på det mötet. Litar på att det kommer bli bättre.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons