Annons

Speedwaystart i augusti – kanske utan publik

Speedwayklubbarna vill egentligen inte starta säsongen utan publik.
Men nu är det bestämt att elitserien trots allt startar den 11 augusti – med eller utan åskådare.
Speedway • Publicerad 9 juni 2020
Det blir elitseriespeedway från och med den 11 augusti. Arkivbild.
Det blir elitseriespeedway från och med den 11 augusti. Arkivbild.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

”Genom att sätta ett datum kan vi börja arbeta med våra samarbetspartners för att hitta lösningar som både får igång sporten och räddar såväl klubbar som våra svenska förare”, säger Elitspeedway Sveriges (ESS) vice ordförande och medieansvariga Mikael Holmstrand i ett pressmeddelande.

Det är fortfarande stopp för publik på läktarna i svensk idrott, men genom att sätta ett startdatum längre fram i sommar hoppas ESS att det hinner bli lättnader i förbudet mot större folksamlingar.

Annons

"Idrotten i Sverige tillåts nu börja utan publik och i många andra länder är det redan planerat för olika faser där publik successivt tillåts i olika utsträckning på arenorna. Vi ser en sådan utveckling som rimlig även i Sverige", säger Holmstrand.

Speedwayklubbarna planerar dock för en verksamhet som ska gå att genomföra även utan publik. Det innebär att kostnaderna måste sänkas kraftigt och att en grundläggande finansiering måste säkras.

"Ingen klubb kommer att riskera sin existens genom att starta säsongen ofinansierad och riskera konkurs. Men samtidigt är det i princip omöjligt att få några intäkter alls utan att starta vilket i än större utsträckning riskerar klubbarnas existens och dessutom sätter våra svenska förare i en mycket besvärlig situation, med risk att ett flertal inte finns kvar nästa år", säger Holmstrand.

"Givetvis kommer årets laguppställningar se väldigt annorlunda ut och klubbarna kommer första och främst arbeta för att ge så många svenska förare som möjligt chansen att köra".

Planen är att genomföra en enkelserie med slutspel.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons