Annons

Spelarna avstängda från all idrott

De spelare som är misstänkta i den uppmärksammade rättegången om matchfixning, är nu avstängda av Svenska Fotbollförbundet. Avstängningen är tills vidare och gäller all idrott. Även en friande dom behöver inte betyda att avstängningen upphör.
Fotboll/Kristianstad • Publicerad 7 oktober 2015

På den fjärde och avslutade dagen berättade Karl Hannus, försvarsadvokat till den avstängde KFF-spelaren, att spelarna som figurerar i rättegången nu är avstängda av Svenska Fotbollförbundet.

Han berättade att förbundet nu tagit ett beslut om en interimistisk avstängning, som gäller för all idrott.

Annons

Avstängningen gäller från 1 oktober och är tillfällig till dess att Fotbollförbundets disciplinnämnd tar upp ärendet igen.

– Vi har inte pratat om att överklaga det ännu, vi väntar tills dom faller, säger Karl Hannus.

Försvarsadvokaterna till de olika spelarna tog upp avstängningen under slutpläderingen på onsdagen och menar att påföljden för spelarna blir stor eftersom de inte kan fortsätta att spela tills vidare.

– Det är inte så roligt för min klient som har som mål att kunna spela fotboll så högt upp som möjligt. Det blir en form av näringsförbud, anser Karl Hannus.

– Man kan tycka att de kunde lugna sig lite. Sedan tycker jag att man kan ha synpunkter på beslutet, man kan tycka att de ska ha lika hög bevisgrad som i en domstol, fortsätter advokaten.

Hans klient har redan varit avstängd en tid, men det har varit ett beslut från klubben, alltså Kristianstads FF.

– Vi har inte velat överklaga det så länge rättsprocessen pågår, säger Karl Hannus.

Försvarsadvokaten till den tidigare KFF-spelare som har erkänt, uppmärksammade också att det är problematiskt att avstängningen gäller all idrott, eftersom hans klient nu ägnar sig åt en annan idrott och därför inte kan ställa upp i tävlingar i den heller.

Men även en friande dom kan innebära att spelarna blir fortsatt avstängda.

Den tidigare KFF-spelaren 3, som var en av de misstänkta i en rättegång vid Jönköpings tingsrätt 2014, då han friades, är avstängd från fotbollen sedan dess, trots en friande dom.

Annons

Anders Hübinette, som är förbundsjurist på Svenska Fotbollförbundet och gruppchef för tävlingsavdelningens rättsgrupp, förklarar att idrotten har ett eget regelverk och att det är deras disciplinnämnd som tar sådana beslut.

– De tar beslut som grundar sig på det material som de har tillgång till. Även om något inte är ett brott mot allmän lag behöver det per automatik inte innebära att de inte blir avstängda av en disciplinnämnd. Idrotten har sitt eget regelverk som vi gemensamt tagit fram, förklarar Anders Hübinette.

Under tiden får spelarna i den pågående rättegången om matchfixningshärvan, hoppas att avstängningen hävs.

– Jag kan inte säga när disciplinnämnden tar upp ärendet igen. De behöver nödvändigtvis inte vänta på rättegångens dom, säger Anders Hübinette.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons