Annons

Starks succé – tog första Europatoursegern

Hon har precis blivit proffs, men är redan en vinnare på Europatouren.
21-åriga golfaren Maja Stark tog hem Creekhouse Ladies Open i stor stil.
Linn Grant, 22, fullbordade svensksuccén genom att bli tvåa.
Golf • Publicerad 5 september 2021
Maja Stark under sista dagen av Europatourtävlingen på Kristianstads golfklubb.
Maja Stark under sista dagen av Europatourtävlingen på Kristianstads golfklubb.Foto: Rickard Nilsson/TT
Linn Grant under sista dagen av Europatourtävlingen Creekhouse Ladies Open på Kristianstads Golfklubb i Åhus.
Linn Grant under sista dagen av Europatourtävlingen Creekhouse Ladies Open på Kristianstads Golfklubb i Åhus.Foto: Rickard Nilsson/TT

Svensk damgolf går en spännande framtid till mötes.

Titta bara på Maja Stark och Linn Grant, de nyblivna proffsen som stormat in på Europatouren.

Annons

Grant blev tvåa i sin första Europatourtävling som proffs, Skaftö Open i Bohuslän förra månaden, och följde upp det med en andraplats också i veckans Creekhouse Ladies Open.

Men den här helgen tillhörde i första hand en annan svenska. 21-åriga Maja Stark hade en kämpig förstarunda men har sedan varit briljant på Kristianstads golfklubb i Åhus.

"Ett slag i taget"

Hon hade tre slags ledning inför sistarundan och släppte aldrig in motståndarna under söndagen. 71 slag för dagen, ett under par, gav nio under totalt och en seger med fyra slags marginal ner till Linn Grant. Svenskorna kramade om varandra efter det sista hålet.

– Det känns fantastiskt såklart. Jag har inte riktigt förstått det än, tror jag, säger Maja Stark i C Mores sändning.

– Jag försökte bara behålla tålamodet. Jag hade en ganska frustrerande förstadag, med många bogeys. Men dagen därpå försökte jag bara tänka "ett slag i taget", och samma sak i dag.

Riktigt nervös

Det kanske såg stabilt ut. Men det var rejält nervöst, erkänner Stark, som tidigare visat framfötterna när hon som amatör blivit bästa svenska i US Open två år i rad.

– Det var hemskt. Jag kände min puls under varje slag, ärligt talat. Men jag försökte fokusera på uppgiften i stället för på hur jag mådde. För annars hade det inte gått bra, säger Stark.

Påhejad av hemmapubliken kunde hon hålla nerverna i styr och säkra sin första seger på Europatouren, och en välkommen check på 60 000 euro (drygt 600 000 kronor).

– Det här betyder så mycket, att få en seger på Europatouren. För så här långt får jag lita till inbjudningar för att få spela, och dessutom gör det här att jag inte behöver känna lika mycket press för den ekonomiska biten.

Tvåan Linn Grant går inte heller lottlös. Andraplatsen ger henne 36 000 euro.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons