Annons

Startar utredning efter kaoset: "Fruktansvärt"

Det blev kaosartade scener efter söndagens formel 1-lopp Australiens GP.
Fans stormade banan – trots att loppet inte var helt över än.
– Motorsport är en farlig sport och det kunde ha slutat fruktansvärt, säger tävlingskoordinatorn Andrew Westacott.
Forme 1 • Publicerad 3 april 2023
Max Verstappen vann helgens tävling.
Max Verstappen vann helgens tävling.Foto: Asanka Brendon Ratnayake/AP/TT.

Nu meddelar arrangören att en utredning har påbörjats för att ta reda på vad som gick snett.

Internationella bilsportförbundet (Fia) har krävt svar och menade att fansens invasion är ett stort hot mot säkerheten. Sent under söndagen ville Fia även att en plan tas fram för att hindra att något liknande upprepas i framtiden.

Annons

Bilder som har spridits på sociala medier visar hur människor klättrar förbi stängslet och är några få meter från banan – samtidigt som bilar kör i full fart. Vissa nådde till och med hela vägen till det amerikanska stallet Haas.

Tävlingskoordinatorn Andrew Westacott sade att man inte kan slå fast vad som hände, men medgav att det var oacceptabelt.

– Vi tänkte tillåta fansen att komma in på banan efter att alla förare kört klart, och efter att säkerhetsbilen passerat. Men vissa åskådare kom in direkt och vi vet inte hur det gick till. Vi har kameror överallt och vi kommer att titta på de bilderna vi har men det kommer ta ett par veckor. Motorsport är en farlig sport och det kunde ha slutat fruktansvärt, säger Westacott.

Nederländaren Max Verstappen vann loppet före Lewis Hamilton och Fernando Alonso.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons