Annons

Stekhete Calle har tungan rätt i mun

Han har redan fått provsmaka på SHL-spel.Nu är Kristianstadssonen Carl Persson, 21, på väg dit igen.– Några klubbar i SHL har visat sitt intresse, säger BIK Karlskogaforwarden till Bladetsporten.
Ishockey/Karlskoga • Publicerad 13 januari 2017
Nummer 95, Carl Persson, är  en av hockeyallsvenskans hetaste forwards. 21-åringen från Kristianstad  har öst in poäng i BIK Karlskoga. Nu jagas Calle av SHL-klubbar. Foto: Jessica Gow/TT
Nummer 95, Carl Persson, är en av hockeyallsvenskans hetaste forwards. 21-åringen från Kristianstad har öst in poäng i BIK Karlskoga. Nu jagas Calle av SHL-klubbar. Foto: Jessica Gow/TT

Det börjar att poppa upp fler och fler unga hockeyspelare från Kristianstad som håller på att göra sig ett namn i Sverige.

Timothy Liljegren i Rögle BK är en. Dennis Svensson, IK Pantern, en annan. Och så den som har gjort störst avtryck den här säsongen; Carl Persson i BIK Karlskoga, eller Calle som alla kallar honom.

Annons

Bladetsporten tog bilen 47 mil upp till värmländska Karlskoga för att ta temp-eraturen på en av hockeyallsvenskans hetaste forwards.

Känslan är att Calle bara är i början av sin hockeyresa när han släpper in oss i den rymliga enrumslägenheten i centrala Karlskoga.

– Jag flyttade in här när de plockade mig tillbaka från Kristianstad i oktober i fjol. Tanken var att jag skulle tillbringa hela säsongen i KIK, men så blev det ju inte …

Vi kommer tillbaka till oktober 2015 lite senare.

Redan som treåring skildes Calles föräldrar. Men det är inget som präglat honom negativt under uppväxten i Kristianstad.

– Det var så tidigt, jag fattade nog inte så mycket på den tiden. Det var en vecka hos mamma och en hos pappa. Det var inga problem alls, mamma och pappa hade en bra relation. Samma sak mellan pappa och min styvfar Tony (Jonsson, tidigare målvakt i KIK).

Hockeyuppväxten i Kristianstad var bra även om Calle Persson inte på något sätt var dominant i unga år.

– Jag hade bra ungdomsår i KIK, men jag var ganska liten till växten. Jag kan inte påstå att jag var bäst. Jag hade det jobbigt med storleken, de andra utvecklades tidigare under puberteten. Det var först när jag började att spela i U16 som jag växte till mig.

Tingsryd fick upp ögonen för Calle, där han blev kvar under hela gymnasietiden och även fick spela ett gäng matcher i hockeyettan.

Inför sitt sista år som junior kontaktades Calle Persson av SHL-klubben HV 71, där han tillhörde J20-truppen under en säsong.

Annons

Efter en tung höst hade Calle en fin vår där han fick debutera i SHL och även känna på slutspelspuls. Men någon fortsättning i SHL-klubben blev det inte.

– Det grundade sig i att jag inte hade gjort en hel bra säsong. Jag trodde själv att jag skulle göra det bättre, men det var både viktigt och bra för cv:t att jag fick testa på SHL-spel.

Calle kom i kontakt med agenten Marcus Isaksson, som hjälpte honom att få kontakt med allsvenska BIK Karlskoga.

– De visade mest intresse, jag skrev på ett tvåårskontrakt med en deal om jag skulle vara utlånad till min moderklubb Kristianstad under den första säsongen.

I KIK gjorde han succé och blev som tidigare nämnt återkallad av Karlskoga under hösten 2015.

Då hade han knappt träffat sina tränare eller sina lagkamrater.

– Det var väl lite så där. Jag var med på ispremiären, men inte så mycket mer än så. Det är inte alltid lätt att komma in mitt i säsongen.

Calle var en kort vända i KIK under våren men avslutade säsongen i Karlskoga.

Efter en försäsong med det allsvenska gänget stod Calle Persson för ett ordentligt genombrott under höstsäsongen.

– Först och främst hade jag en bra sommar och lärde känna spelarna i laget. Jag tränade på riktigt bra och blev starkare fysiskt. Sedan fick jag tidigt ett stort förtroende av tränarna (Tobias Thermell och Kristofer Näslund). Jag fick chansen att visa upp mig och tog den. Spelstilen passar mig bra, jag gillar att smälla på, även mitt defensiva spel har blivit bättre. Det har gett mig självförtroende, säger Calle.

Annons

Vi tar oss vidare mot Nobelhallen, en bilresa på fem minuter från Calles lägenhet.

Vad visste du om BIK Karlskoga innan du skrev på?

– Det var som alla andra hade sagt; en ”grishockeyklubb”, men jag var otroligt nöjd att det blev Karlskoga för min del. Det är fart och energi på allt. Sedan klagar vi kanske väl mycket på domarna ibland, men det betyder att vi är inne i matcherna och vill mycket. Sedan har vi en hemmapublik som är rätt glad för att säga vad de tycker, säger Calle och skrattar.

Både Karlskoga och Calle Persson har haft en fantastisk säsong.

Laget leder högst oväntat hockeyallsvenskan efter 34 spelade omgångar.

– Experterna tippade väl oss näst sist. Det är skönt att knäppa dem på näsan.

I hockeynästet Karlskoga hoppas man på ett direktval till SHL mot antagonisten Örebro.

– Det är mångas dröm här i Karlskoga att vi ska spöa Örebro. Det hade varit roligt att möta dem, det hade garanterat varit bra tryck på matcherna. Vi får se hur långt vi går, men vi har i alla fall sagt att vi ska vara med och spela när solen skiner under våren.

Två dagar innan vi träffas har Calle Persson brutit en fem matcher lång måltorka genom att göra 3–0-målet borta mot Södertälje SK.

Men någon måltorka har sannerligen inte Kristianstadssonen haft under säsongen – hittills har det blivit 33 poäng på 34 matcher – fördelat på 19 mål och 14 assist.

Annons

Dessutom leder han plus/minus-ligan i serien trots att han har gjort en hel del poäng i powerplay, vilket inte räknas med i statistiken.

Är du som det kallas ”en naturlig målskytt”?

– Oftast har det varit fler mål än assist. Jag älskar att göra mål, det har jag gjort hela tiden. Jag skjuter hellre än passar. Får jag chansen så nyper jag till.

Hur ser ett typiskt ”Calle Persson-mål” ut?

– Det är i alla fall inte ett slagskott, jag lever mest på mitt handledsskott. Förr gjorde jag ofta mål genom att trampa förbi backen och bryta in framför kassen och runda målvakten. Nu är det mer skott utifrån.

Succén på isen har inte gått SHL-klubbarna obemärkt förbi.

– Jag kan inte säga emot det. Några klubbar i SHL har visat sitt intresse.

Brynäs sportchef Stefan Bengtzén, som har ett förflutet i Karlskoga, har tidigare värvat spelare till Brynäs från Karlskoga. Är Brynäs en av klubbarna?

– Det är möjligt … det är min agent som har koll på det. Jag försöker att ha fokus på mitt spel och tänka på Karlskoga. Klart att det är kul, men jag lägger inte mycket energi på det.

Känner du dig redo för nästa steg?

Annons

– Själv tycker jag att jag är redo, men det är SHL-klubbarna som bestämmer.

Har du bråttom upp till landets högsta serie?

– Det är alltid en fördel att komma upp lite tidigare, men samtidigt är det många parametrar som ska spela in. Det gäller att ha is i magen. Men det kan ju även bli SHL-spel med Karlskoga, vi ska ta alla chanser vi kan och ha en trevlig vår.

Har du någon koll på KIK?

– Jag följer dem och tittar efter resultat på nätet. Sedan snackar jag mycket med polarna (Alexander Molldén och Melker Karlsson).

Under samtalets gång får man känslan av att Calle Persson är en lugn och sympatisk kille som inte låter framgångarna stiga honom åt huvudet.

– Det är onödigt att vara kaxig, det kan slå tillbaka en dag. Jag har fötterna på jorden och flyger inte iväg någonstans, säger Calle Persson innan vi skiljs åt.

Efter den här intervjun har 21-åringen fortsatt att producera mål. I segermatchen hemma mot Björklöven (i onsdags) blev det två nya fullträffar från målkungen Calle Persson. Under fredagskvällen är det Vita Hästens tur att försöka stoppa Kristianstadssonen då serieledande BIK Karlskoga gästar Norrköping.

Frågan är nog inte om utan i vilken SHL-klubb Calle Persson spelar i nästa säsong …

Här är Bladetsporten på besök i Calle Perssons lägenhet i centrala Karlskoga. Hit flyttade han när han plockades tillbaka från Kristianstads IK hösten 2015. Foto: Daniel Grozdanovski
Här är Bladetsporten på besök i Calle Perssons lägenhet i centrala Karlskoga. Hit flyttade han när han plockades tillbaka från Kristianstads IK hösten 2015. Foto: Daniel Grozdanovski
Foto: Daniel Grozdanovski
Foto: Daniel Grozdanovski
Foto: Daniel Grozdanovski
Foto: Daniel Grozdanovski
Calle Persson tog med oss till området runt Nobelhallen. Här kör forwarden ett individuellt pass i reservhallen. Foto: Daniel Grozdanovski
Calle Persson tog med oss till området runt Nobelhallen. Här kör forwarden ett individuellt pass i reservhallen. Foto: Daniel Grozdanovski
Fakta

Carl Persson

Ålder: 21 år.

Bor: I en enrumslägenhet i centrala Karlskoga.

Längd: 185 centimeter.

Vikt: 93 kilo.

Familj: Mamma Elin, pappa Hans, styvfar Tony, tre yngre systrar; Clara, Engla och Enya, samt flickvännen Melissa.

Intressen: TV-spel (Fifa och NHL) och kollar på serier (just nu Gåsmamman).

Yrke: Ishockeyspelare.

Position: Vänsterforward.

Klubb: BIK Karlskoga.

Moderklubb: Kristianstads IK.

Tidigare klubbar: Kristianstads IK J18/20 (2009-2011), Tingsryds AIF J18, J20 och A-lag (2011-2014), HV71 J20 och A-lag, var utlånad till hockeyettalaget HC Dalen i fem matcher), (2014-2015), Kristianstads IK, var utlånad från BIK Karlskoga under delar av säsongen (2015-2016), BIK Karlskoga (2015-).

Statistik, säsongen 2016/2017: 33 poäng på 34 matcher, fördelat på 19 mål och 14 assist. Ligger trea i poängligan, trea i skytteligan och leder plus/minus-ligan med plus 22.

Aktuell: Kristianstadskille, som är ett jagat villebråd efter sin succésäsong i allsvenska BIK Karlskoga.

Daniel GrozdanovskiSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons