Annons

Stjärnan om slavstatyn: "Borde stanna i floden"

Statyn föreställande den tidigare parlamentsledamoten och slavhandlaren Edward Colston dumpades i floden av demonstranter under en Black lives matter-protest i Bristol.
Och där bör den stanna, säger formel 1-stjärnan Lewis Hamilton.
Bilsport • Publicerad 9 juni 2020
Lewis Hamilton. Arkivbild.
Lewis Hamilton. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

I söndags slet demonstranter, som protesterade mot rasism, ned en staty föreställande Edward Colston i Bristol i västra England och dumpade den i Avonfloden. Colston blev på 1600-talet en förmögen man genom att handla med slavar från Västafrika.

Och i floden borde statyn stanna, tycker regerande formel 1-världsmästaren Lewis Hamilton.

Annons

"Om dessa människor inte hade tagit ner statyn, som hedrar en rasistisk slavhandlare, skulle den aldrig ha tagits bort", skriver Hamilton på Instagram.

"Det pratas om att ta in den på ett museum. Den mannens staty borde stanna i floden precis som de 20 000 afrikanska själarna som dog under resan hit och kastades i havet, utan begravning eller något minnesmärke".

Hamilton föreslår även att statyn över Colston ersätts av ett minnesmärke för de människor som han sålde – "alla de som förlorade livet".

Fallet med statyn har väckt häftig debatt i Storbritannien. Högt uppsatta makthavare, däribland premiärminister Boris Johnson, fördömer olaglig förstörelse, men visar samtidigt förståelse för vreden mot rasism.

Londons borgmästare Sadiq Khan har även lovat att se över gatunamn, minnesskyltar och statyer för att få bort hyllningar till slavhandlare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons