Annons

Räddade Nederländerna med drömmål: "Alla skrek"

Portugal lyckades hämta upp 0–2 till 2–2 och regerande EM-mästaren Nederländerna gick mot fiasko i Sveriges grupp.
Då klev Lyonstjärnan Daniëlle van de Donk fram och skruvade läckert in slutresultatet 3–2 och tre poäng till Nederländerna.
"Alla skrek att jag verkligen förtjänade det", säger hon.
Fotboll • Publicerad 13 juli 2022
Nederländerna firar Daniëlle van de Donks segermål mot Portugal.
Nederländerna firar Daniëlle van de Donks segermål mot Portugal.Foto: Jon Super AP/TT

Daniëlle van de Donk blev stor poängräddare för Nederländerna när hon avgjorde mötet i Leigh med sitt 3–2-mål.

"Jag är väldigt nöjd med mitt mål, speciellt för lagets skull eftersom vi kämpade väldigt hårt. Jag gör inte mål så ofta. Efter mitt mål, med lagkamraterna över mig, skrek alla att jag verkligen förtjänade det", säger hon enligt det nederländska förbundet.

Annons

Det var annars Portugal som öppnade bäst. Tatiana Pinto missade ett jätteläge och Ana Borges hade en boll i nät som dock blåstes av för offside.

Kanske den väckarklocka som Nederländerna, utan covidsmittade stjärnduon Jackie Groenen och Vivianne Miedema, behövde. För sedan gick det snabbt. Först nickade Damaris Egurrola in 1–0 på hörna och efter ännu en hörna kastade sig mittbacken Stefanie van der Gragt sig hänsynslöst fram och vräkte in 2–0-målet.

Då kanske det inte gjorde så ont att hon fick ta emot en spark i ansiktet som lämnade henne blodig. van der Gragt kunde fortsätta och var nära att utöka kort senare, men nu var det Portugals tur att vakna.

Hämtade upp 0–2-underläge

Mittbacken Carole Costa reducerade på straff i den 36:e minuten och strax efter halvtidsvilan var det utjämnat. Straffixaren Diana Silva knoppade vackert in 2–2 när Carole Costa bjöd tillbaka med ett utsökt inlägg.

Nederländerna hade en boll i mål när målskytten i premiären mot Sverige (1–1), Jill Roord, hittade rätt. Målet dömdes dock bort efter en lång VAR-check, på grund av en knapp offside.

Det var i stället Lyons Daniëlle van de Donk som skulle kliva fram. Efter dryga timmens spel tog hon emot bollen strax utanför straffområdet och skruvade hur elegant som helst in 3–2. En tidig kandidat till turneringens mål.

"Lyckas vi göra ytterligare ett mål vid 2–0 har vi inga problem. Vi gör det så svårt för oss själva helt i onödan. Du måste ha lite tur i en sådan här turnering och det måste inte alltid vara vackert. Tar vi oss till final så här är det bra, men vi gör det hellre genom att spela fin fotboll", säger van de Donk.

Samma poäng som Sverige

Mycket roligare än så skulle det inte bli. Portugal lyckades inte hota på nytt och Nederländernas seger var aldrig hotad därifrån.

Med en gruppspelsomgång kvar huserar Nederländerna och Sverige i toppen av grupp C med fyra poäng vardera. Schweiz och Portugal har en poäng vardera.

På söndag ställs Nederländerna mot Schweiz medan Sverige möter Portugal.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons