Annons

Stjärnornas kritik mot SOK:s maratongräns

Sveriges främsta maratonlöpare riktar hård kritik mot SOK gällande den svenska OS-gränsen.
Nu får de stöd av världsstjärnorna Mo Farah och Bashir Abdi.
Friidrott • Publicerad 15 mars 2021
Mo Farah. Arkivbild.
Mo Farah. Arkivbild.Foto: Adam Davy/AP/TT

Mustafa Mohamed, David Nilsson, Carolina Wikström, Charlotta Fougberg och Hanna Lindholm tycker att den svenska kvalgränsen till OS ligger alldeles för högt, och uttryckte sin frustration i ett öppet brev som Expressen tog del av.

Den internationella OS-kvalgränsen för herrar ligger på 2.11.30 och för damer är den 2.29.30. Det är tider som författarna till brevet klarat, men inget som garanterar en plats i en svensk OS-trupp.

"De förtjänar det"

Annons

Svenskarna får nu sympati från världseliten.

– Jag tycker att de bara måste ge dem (svenskarna) en chans. För om Mustafa (Mohamed) får chansen, eller två andra svenskar, så kan svenska folket titta på tävlingarna, och de unga får förebilder. Då får man bra berättelser, om varifrån de kommer och vad de har uppnått, säger Mo Farah till SVT.

– Låt dessa idrottare åka till OS i Japan! De förtjänar det, de sprang ju på 2.10 och inte 2.11, så vad mer ska de behöva göra? De förtjänar verkligen att få tävla i OS och jag hoppas att jag får se dem där, säger Bashir Abdi.

"Samlad bedömning"

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo öppnar dock för svenska maratonlöpare även om de inte klarar nomineringskraven på 2.08.00 för herrar och 2.25.00 för damer.

– Det blir en samlad bedömning för uttagningen. Rankningen är en sak, resultat i specifika tävlingar en annan sak och vilka de slagit en tredje och utvecklingskurvan en fjärde bedömning vi kommer att göra, säger han till SVT och berättar att man hoppas kunna ta ut några maratonlöpare i mitten av april.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons