Annons

Stjärnornas värde kan minska med 110 miljarder

Runt 100 miljarder kronor.
Summan är svindlande men det är siffran som kan illustrera krisen inom den internationella proffsfotbollen.
Revisionsfirman KPMG har räknat ut att det är storleksordningen på ett eventuellt prisras för spelarövergångar.
Fotboll • Publicerad 7 maj 2020
Kylian Mbappé kostade uppskattningsvis 1,7 miljarder kronor när han lämnade Monaco för Paris SG. Övergångssummor av den storleken lär inte vara aktuella på flera år på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Kylian Mbappé kostade uppskattningsvis 1,7 miljarder kronor när han lämnade Monaco för Paris SG. Övergångssummor av den storleken lär inte vara aktuella på flera år på grund av coronapandemin. Arkivbild.Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

KPMG har studerat vad en helt inställd säsong för de tio största europeiska ligorna innebär för transfersummorna framöver.

Klubbarna förlorar enorma summor – främst från tv och publik – om ligaspelen inte återupptas och säsongen spelas klar i sommar. Enbart i de fem största herrligorna – England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike – tappar klubbarna inkomster på drygt fyra miljarder kronor.

Annons

Bortfallet minskas om Bundesliga kan inledas i slutet av maj, enligt det besked som kom från den tyska regeringen på onsdagen.

Betydande förluster med tomma läktare

Skulle coronapandemin helt sätta stopp för fotboll fram till hösten visar KPMG:s kalkyler, som nyhetsbyrån AFP tagit del av, att övergångssummornas totala värde lär rasa med uppemot 110 miljarder kronor.

Med dramatiskt lägre inkomster riskerar ett flertal klubbar att gå under medan åtskilliga av de klubbar som överlever inte har några större medel att lägga på nya spelare.

Även om säsongen återupptas – men inför tomma läktare – är förlusterna betydande och får stor bäring på övergångssummorna.

KPMG:s studier säger att fallet då väntas bli i häradet sju miljarder kronor.

Mer lån och byten

"Vår nyligen gjorda analys säger att det sammanlagda värdet av samtliga 4 183 spelare i de aktuella tio europeiska ligorna i det första scenariot sjönk med 10 miljarder euro, en minskning med 26,5 procent sedan i februari", skriver KMPG.

Sänkningen i ett scenario 2 – fotboll utan publik – är 6,6 miljarder euro och 17,7 procent.

KPMG förutser att det ekonomiskt ansträngda läget för klubbarna får antalet spelarbyten och lån att öka på bekostnad av spelarköp.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons