Annons

Stor optimism inför VM-besked

Den 17 oktober avgörs det vilken nation som får arrangera handbolls-VM 2011. Mycket tyder på att mästerskapet hamnar i Sverige – och med Kristianstad som en av spelorterna.
Sport • Publicerad 18 juli 2008
Henrik Gidlund och Caj-Åke Andersson tror att Sverige ligger bra och till att få handbolls-VM 2011. BILD: WILLY ALM
Henrik Gidlund och Caj-Åke Andersson tror att Sverige ligger bra och till att få handbolls-VM 2011. BILD: WILLY ALMFoto: 

VM ska sätta Kristianstad och Skåne på kartan.

- Vi har ett unikt koncept och har kommit väldigt långt i vårt arbete. All den beröm som kommer från andra länder visar väl ganska tydligt vilket läge vi har, säger Caj-Åke Andersson, som fanns på plats på Åhus Beachhandboll Festival på torsdagen tillsammans med näringsutvecklaren Henrik Gidlund.

Annons

Andersson är gammal handbollsspelare och förbundskapten för A-landslaget, 1979-1982 - numera den drivande kraften bakom Sveriges VM-ansökan. Mästerskapet är tänkt att lyfta Skåneregionen och näringen och bli en stor fest för handbollsfolk och "icke handbollsfolk. Häften av matcherna avgörs i Skåne. Semifinaler och finalen ska gå i Malmö Arena och Kristianstad med sin nya arena blir en av spelorterna. Processen har blivit fördröjd men nu har ett datum fastställts för det avgörande beslutet. Det kommer att tas vid ett rådsmöte i Tyska Herzengenaurach den 17 oktober.

17 delegater från Internationella Handbollsförbundet kommer att avlägga en röst och innan dess har vart och ett av de fem kandidatländerna fått hålla en presentation.

- Den kommer att göras så proffsig som möjligt med professionella presentatörer, förutom handbollsfolket, berättar Henrik Gidlund. Förhoppningsvis är VM-utnämningen i hamn betydligt tidigare än så. Inget av de fyra övriga kandidatländerna (Danmark, Spanien, Ungern och Tjeckien) kan presentera ett så slagkraftigt koncept som Sverige i dagsläget.

Ingen har kommit i närmelsevis så långt som Sverige i lobbyarbete och samarbete mellan förbund, klubbar och kommun. Sveriges koncept är smått unikt med tanke på att det är Region Skåne som i samarbete med Svenska handbollförbundet ligger bakom hela ansökan.

- Vi har jobbat aktivt med det här i två år, vilket är en stor fördel om vi skulle få ett positivt besked den 17 oktober. Allting är väl förankrat, säger Andersson.

Idén om ett mästerskap i Skåne föddes när Malmös nya multiarena Malmö Arena kom på tapeten. Våren 2006 lämnade Caj-Åke Andersson in en skrivelse till regionstyrelsen och man gick vidare i ledet från Svenska- till Internationella Handbollsförbundet. En projektgrupp tillsattes i Region Skåne och man har sedan dess arbetat med lobbyarbete i nära samarbete med Kristianstad, Lund, Helsingborg och Malmö Kommun.

Arenastandarden är en sak som talar till Sveriges och Skånes fördel. I Skåne är det nära mellan arenorna och också till Europa.

- I Skåne andas handbollen. Vi har en lång historia bakom oss och människor som bryr sig. Dessutom är avstånden mellan arenorna bekväma. Konceptet är mycket bra och det har de andra kandidatländerna talat om för oss. De klappar oss om ryggen och det måste förstås vara ett gott betyg till vårt arbete.

Om VM 2011 hamnar i Sverige kommer svenska handbollslandslaget att spela sina gruppspelsmatcher i Scandinavium i Göteborg.

Därefter flyttar det svenska landslaget till Skåne och spelar sina resterande matcher i Malmö.

Annons

För Skånes del handlar VM 2011 dessutom om:

Minst två av grupperna i gruppspelet.

En av två mellanrundor.

Två kvartsfinaler.

En semifinal.

Finalen - som ska spelas i Malmö.

Beslutet om vilka matcher som ska spelas i vilken arena i Skåne fattas av Region Skåne.

Klart är dock att det svenska landslaget inte kommer att spela någon av sina VM-matcher i Kristianstad.

Jens Brogren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons