Annons

Stornationerna som riskerar playoff i VM-kvalet

I veckan avgörs de europeiska VM-kvalgrupperna.
Stornationer som Portugal, Italien och Spanien är illa ute och riskerar att missa en direktplats till VM i Qatar 2022.
Här är förutsättningarna i de tätaste grupperna.
Fotboll • Publicerad 9 november 2021
Cristiano Ronaldos Portugal är ett av flera lag som står inför avgörande matcher. Arkivbild.
Cristiano Ronaldos Portugal är ett av flera lag som står inför avgörande matcher. Arkivbild.Foto: Joao Matos/AP/TT

+ Grupp A

1) Serbien, plus 8 i målskillnad, 17 poäng

Annons

2) Portugal, plus 12 i målskillnad, 16 poäng

Portugal har en match mindre spelad än gruppledaren Serbien i nuläget. Om Cristiano Ronaldo & co lyckas ta en planenlig seger mot Irland på torsdagen har de ett drömläge inför sista gruppspelsmatchen – hemma mot just Serbien.

Då räcker det med en poäng i den matchen för att säkra biljetten till Qatar. Men vid förlust snor serberna förstaplatsen och skickar i stället Portugal till playoff-spel.

Förutsatt att Portugal inte förlorar mot Irland kommer Serbien vara tvungen att plocka tre poäng i den avslutande matchen för att vinna gruppen.

+ Grupp B

1) Sverige, plus 9 i målskillnad, 15 poäng

2) Spanien, plus 8 i målskillnad, 13 poäng

3) Grekland, plus 1 i målskillnad, 9 poäng

Om Sverige vinner sin match mot Georgien och sedan undviker förlust mot Spanien är en blågul seger i gruppen säkrad. Det svenska landslaget kan också bli VM-klart vid seger mot Georgien samtidigt som Spanien tappar poäng mot Grekland i Thessaloniki.

Skulle Spanien däremot vinna båda sina matcher, mot Grekland och Sverige, då säkrar "La Roja" sin plats i VM-slutspelet nästa år.

Annons

Grekland lurar bakom toppduon – men det krävs en hel del för att de ska kunna störa. Först och främst måste de skrälla hemma mot Spanien och sedan vinna mot Kosovo i den avslutande matchen. Utöver det måste Spanien tappa poäng även mot Sverige i sista omgången. Då får Grekland spela playoff på Spaniens bekostnad.

I teorin kan även Sverige komma trea i gruppen. Det sker om landslaget förlorar båda sina matcher samtidigt som Grekland vinner två raka och dessutom hämtar in gapet i målskillnaden.

+ Grupp C

1) Italien, plus 11 i målskillnad, 14 poäng.

2) Schweiz, plus 9 i målskillnad, 14 poäng.

De två topplagen ställs mot varandra, på Olympiastadion i Rom, i den näst sista matchen. Då har både Italien och Schweiz chansen att koppla ett järngrepp om direktplatsen till VM vid seger.

Men om det skulle sluta oavgjort kan det bli en målskillnadsaffär i sista omgången. Italien avslutar mot Nordirland på bortaplan samtidigt som Schweiz spelar hemma mot Bulgarien.

Italien skulle ha dubbla fördelar i ett sådant scenario. Utöver att ha bättre målskillnad på förhand, har den regerande Europamästaren dessutom gjort fler mål än Schweiz i kvalet så här långt.

+ Grupp G

1) Nederländerna, plus 23 i målskillnad, 19 poäng

Annons

2) Norge, plus 9 i målskillnad, 17 poäng

3) Turkiet, plus 4 i målskillnad, 15 poäng

Alla tre lagen har två matcher kvar och går in som klara favoriter i den första. Turkiet och Norge spelar hemma mot Gibraltar respektive Lettland, medan Nederländerna möter Montenegro på bortaplan.

I sista omgången tar Nederländerna emot grupptvåan Norge på hemmaplan. Turkiet ställs mot Montenegro borta.

Turkiet bör vara borta från gruppsegern förutsatt att det inte sker ett smärre mirakel. Däremot håller de säkert tummarna för en norsk förlust mot antingen Nederländerna eller Lettland, samtidigt som de själva tar sex poäng i de två kvarvarande matcherna. Det skulle ge turkarna en playoff-plats.

Norge å sin sida har inte gett upp kampen om direktavancemanget till VM. Om Ståle Solbakkens mannar vinner mot Lettland och sedan slår till med en skräll i Rotterdam i slutomgången är de klara för landets första VM-slutspel sedan 1998.

För Nederländerna räcker det med seger mot Montenegro och minst en poäng mot Norge för att garanterat vinna gruppen.

+ Grupp H

1) Ryssland, plus 8 i målskillnad, 19 poäng

2) Kroatien, plus 10 i målskillnad, 17 poäng

Annons

VM-finalisten från 2018, Kroatien, ligger ganska illa till på förhand – men hoppet om gruppsegern lever i allra högsta grad. I själva verket har de fortfarande saken i egna händer. Det har visserligen Ryssland också.

Båda lagen har två matcher kvar. Kroatien spelar först mot Malta på bortaplan medan Ryssland möter Cypern hemma i S:t Petersburg.

Om resultaten går enligt förhandstipsen avgörs allt i sista omgången när Kroatien och Ryssland möts i Split.

Kroatien har fördelen av hemmaplan, men kommer med största sannolikhet att kliva in i matchen med tvånget att ta tre poäng. Ryssland däremot kan nöja sig med oavgjort såvida de inte tappat poäng mot Cypern i den föregående matchen.

Rättad: I en tidigare version framkom fel information om Kroatiens placering i VM 2018. Rätt är tvåa.

Fakta: Så avgörs grupperna

Gruppsegraren går direkt till VM, medan tvåorna går vidare till playoff-spel där tre platser till VM 2022 står på spel.

Hamnar flera lag på samma poäng avgör detta i turordning i gruppspelet:

1) Målskillnad.

2) Flest antal gjorda mål.

3) Flest antal poäng i inbördesmöten.

4) Målskillnad i inbördesmöten.

5) Flest antal gjorda mål i inbördesmöten.

6) Om det står mellan två lag: bortamål blir värda dubbel så mycket.

7) Fair Play (de som undvikit gula och röda kort gynnas här)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons