Annons

Burman: "Nästan så man längtar till nästa år"

Jens Burman avslutade världscupsäsongen med att för första gången kliva upp på pallen i världscupen.
26-åringen blev trea efter en stark forcering på slutet av femmilen i schweiziska Engadin.
Längdskidor • Publicerad 14 mars 2021
Jens Burman, till höger, jublar över pallplatsen.
Jens Burman, till höger, jublar över pallplatsen.Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT

Jens Burmans efterlängtade pallplats kom efter en strålande avslutning.

Herrarnas jaktstart över fem mil var länge en transportsträcka där en stor del av fältet hängde ihop i en klunga. Men ju närmare mål man kom desto mindre blev klungan och med lite mindre än två kilometer separerade sig norrmännen Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger och svenske Burman något från resten av fältet och hade varsin pallplats inom räckhåll.

Annons

Men bakom jagade bland annat Aleksandr Bolsjunov och norske spurtfantomen Johannes Høsflot Klæbo. Topptrion höll dock ifrån och på upploppet tog sig Simen Hegstad Krüger först över mållinjen, följd av Holund som tvåa och Burman trea, tre sekunder från förstaplatsen.

– Det är någonting man har jobbat för länge och det har blivit bättre och bättre hela tiden. Det är skönt att det kommer nu i världscupavslutningen. Det är nästan så att man längtar till nästa år redan nu, säger Burman.

Taggad efter fjärdeplatsen

Burman var nära pallen i lördags då han blev fyra i masstarten över 15 kilometer. Att vara så nära gav lite extra tändvätska inför söndagen.

– Fjärdeplatsen var lite sur även fast det var det bästa resultatet på så länge. Det var retligt nära. Jag ville verkligen ta en pallplats i dag och det lyckades. Äntligen, det är väldigt skönt, säger han.

För Burman väntar lite firande på hotellet.

– Man kanske får unna sig något att dricka, säger han.

TT: Vad är det du unnar dig?

– Man kanske får unna sig en kall öl. Sen är det coronatider så det blir ju inget storfirande men någon öl i alla fall.

Burman avslutar därmed världscupsäsongen med sin största individuella VC-framgång i karriären. Med sin första pallplats i bagaget och nästa års OS i Peking i sikte är det inte särskilt svårt att motivera sig.

– Det är nästan så att det är surt att det är slut med världscupen nu. Sen är det fortfarande några tävlingar kvar i Sverige. Men nu får man hämta hem lite grand och sen är det bara att jobba mot en ny säsong. Det är ju OS och det kan ju bli väldigt bra, säger han.

Hyllas av Ebba

Annons

En som följde femmilen var Ebba Andersson, som tidigare under dagen blev tvåa i damernas tremil.

– Jag vågade inte hoppas på för mycket. Trots att det var tre som hade gått loss på krönet så kände man att det här är inte avgjort någonstans. Nästan så att man väntade sig att Bolsjunov skulle hämta in det. Men på slutet kände jag att en pallplats är inom en räckhåll, säger Andersson och fortsätter:

– Nu när han väl klarade det så är det jättestort. Det är första gången och jag imponeras verkligen av sättet han avslutar loppet på. Det var imponerande. Gud, det var så spännande att följa den avslutningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons