Annons

Succéamatören Lindblad väntar med proffslivet

Hon tog majortävlingen US Open med storm och svarade för en rekordrunda den första dagen.
Ingrid Lindblad väntar dock med att lämna amatörlivet.
Golf • Publicerad 11 juni 2022
Succéamatören Ingrid Lindblad spelar med den svenska herrstjärnan Alex Norén under de två första dagarna av Scandinavian Mixed i Halmstad.
Succéamatören Ingrid Lindblad spelar med den svenska herrstjärnan Alex Norén under de två första dagarna av Scandinavian Mixed i Halmstad.Foto: Pontus Lundahl/TT
Ingrid Lindblad, till höger, med slutsegraren Minjee Lee, Australien, efter "ståhejet" i US Open i golf. Lindblad fick pris som bästa amatör. Arkivbild.
Ingrid Lindblad, till höger, med slutsegraren Minjee Lee, Australien, efter "ståhejet" i US Open i golf. Lindblad fick pris som bästa amatör. Arkivbild.Foto: Chris Carlson/AP/TT

När den svenska golftalangen Ingrid Lindblad förra veckan slog till med 65 slag under den första rundan av US Open på Pine Needles i North Carolina, USA, var det rekord för en amatör i majortävlingen.

Aldrig tidigare hade en amatörspelare svarat för ett så lågt resultat i US Open under en enskild runda.

Annons

Hon låg då tvåa i tävlingen – en prestation som gav eko i golfvärlden.

– Jag förstod nästan att det skulle bli ganska mycket ståhej efter rundan på torsdagen, säger Ingrid Lindblad under den svenska Europatourtävlingen Scandinavian Mixed i hemstaden Halmstad.

Massvis med intervjuer

– Vanligtvis på en collegetävling eller på en tävling i Sverige är det inte så mycket runt omkring. Man har inte sju intervjuer efter rundan, säger hon och skrattar.

Hon höll i spelet bra under även den andra och tredje dagen med två parrundor (71 slag), vilket innebär att Lindblad har rekordet för bästa amatörresultat efter 18, 36 respektive 54 hål i US Open-sammanhang. På söndagen gick det tyngre med 76 slag och hon föll tillbaka till en delad elfteplats, men blev med det bästa amatör.

– Det var en rolig vecka. Det hände mycket, jag förstår fortfarande inte riktigt vad som hände. Allt gick väldigt snabbt.

Under de två första dagarna fick hon spela med den svenska legendaren Annika Sörenstam, tiofaldig majorvinnare, och sydkoreanskan Ryu So-Yeon, som har vunnit två majortävlingar.

– De första två dagarna skrek de flesta "go Annika", men sedan de två sista dagarna var det lite mer "heja Ingrid", säger hon.

Hon har Ringenäs golfklubb som hemmabana i Sverige, men det är bara tio minuter med bil till Halmstad golfklubb där pågående Scandinavian Mixed avgörs och "ståhejet" har följt med över Atlanten.

– De flesta funktionärer är från trakten och verkar ha koll på vem man är. Det är många som kommer fram. Man kan inte snacka med alla, det funkar inte. Men det är kul att så många stannar en och vill prata, säger Lindblad.

Jagar förstaplatsen

Till vardags pluggar hon på Louisiana State University i USA. Lindblad har genom åren tagit hem nio collegesegrar och även två guld i lag-EM. Det livet har hon inga planer på att lämna ännu – hon behåller sin amatörstatus ett tag till.

Annons

– Jag ska åtminstone gå ett år till på college. Jag känner att det är ingen stress. Proffslivet finns ju där. Jag tycker att skolan är viktig och det är också skönt att göra klart utbildningen och inte ha den halvgjord, säger 22-åringen.

Dessutom vill hon uppnå målet att bli rankad som världens bästa amatör. I nuläget är hon tvåa efter amerikanskan Rose Zhang.

– Det hade varit supercoolt. Det hade visat att man gör något rätt.

Fakta: Ingrid Lindblad

Född: 11 april 2000.

Klubb: Ringenäs golfklubb, Halmstad.

College: Louisiana State University, USA.

Meriter i urval: Nio collegesegrar, guld i lag-EM för damer 2019 och 2020, bästa amatör i majortävlingen US Open 2022.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons