Annons

Sundling: Touren ett ljus i mörkret

Tour de Ski fanns inte med i hennes ursprungliga säsongsplaneringen.
Men efter Sveriges beslut att skicka åkare till den ifrågasatta tävlingen har Jonna Sundling nu tänkt om.
Skidor • Publicerad 11 december 2020
Jonna Sundling ser fram emot Tour de Ski. Arkiv.Foto: Vidar Ruud(NTB/TT

Det svenska Tour de Ski-beskedet kommer efter en kaosartad start på världscupsäsongen.

Internationella skidförbundets sätt att hantera smittrisken har kritiserats efter premiären i Ruka och tunga nationer som Sverige, Norge och Finland har hoppat av världscuptävlingarna före jul.

Annons

Tidigare i veckan kom beskedet att Norge även nobbar Tour de Ski. Men Sverige har nu beslutat att ställa upp i tiodagarstävlingen.

Ett avancerat upplägg för att undvika coronasmitta ska säkra blågult deltagande.

– Vi har fått tag på ett charterflyg som nästan flyger oss till Val Müstair, där det börjar, och hem ifrån Val di Fiemme, där det avslutas. Vi behöver inte träffa något annat folk. Det låter jättetråkigt men det är så vi tänker; att vi inte vill träffa vanligt folk eller annat folk, säger landslagschefen Anders Byström.

Egen buss

Landslaget ska bo på eget hotell och åka i egen buss mellan tävlingarna, som inleds i Schweiz på nyårsdagen och avslutas i Italien nio dagar senare.

Åkarna ska coronatestas tre gånger under Tour de Ski, och det svenska laget testas en gång innan de lämnar Sverige för tävlingsstarten i Schweiz.

– Svenska skidförbundet har vidtagit exceptionella åtgärder för att säkerställa en smittfri miljö för våra åkare och ledare som ska delta i Tour de Ski. Med de åtgärder som har gjorts har vi en riskminimering som är i paritet som samma risk som om vi hade varit hemma och tränat, säger landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson.

Dessutom ska Internationella skidförbundet, Fis, genomföra vissa förändringar i upplägget som gällde i Ruka till tävlingarna i Davos i helgen och i Dresden en vecka senare – där varken Sverige eller Norge är med.

Justeringar som även ska gälla för Tour de Ski.

– På plats hoppas jag att det är större avstånd mellan folk, det var väldigt trångt i Ruka på vissa ställen. Bland annat i coachzoner, start och mål samt mixedzon – där behöver man utöka det. Den feedbacken har vi gett och vi hoppas att de (Fis) tar till sig det både i Davos och i Dresden och framför allt till touren, säger Anders Byström.

Kalla vill åka

Klartecknet gläder de svenska landslagsåkarna. Senaste dagarna har både Charlotte Kalla och Maja Dahlqvist öppnat för att köra touren.

Annons

Jonna Sundling gör samma sak, trots att tävlingen inte fanns med i hennes ursprungliga planering.

– Jag tänkte försöka ta mig ned och köra. Man får vara lite flexibel i de här tiderna. Det är roligt att ha något att se fram emot, säger Sundling som inte tävlat sedan premiären i Ruka där hon kom trea i sprinten.

– Touren känns som ett ljus i mörkret efter alla inställda tävlingar.

Sundling litar på det svenska upplägget för att undvika smitta.

– Hur det blir i praktiken får vi väl se, men det låter bra att vi ska försöka undvika närkontakt med andra människor.

Fakta: Tour de Ski

1–3 januari, Val Müstair, Schweiz: Sprint (f), masstart (k) och jaktstart (k).

5–6 januari, Toblach, Italien: 10/15 km (f), 10/15 km jaktstart (k).

9–10 januari, Val di Fiemme, Italien: 10/15 km masstart (k), sprint (k), 10 km (f) masstart med finalklättring i alpinbacke.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons