Annons

Sverige nära DC-slutspelet efter Ymer-segrar

Bröderna Ymer skickade Sverige ett stort steg mot Davis Cup-slutspelet i tennis.
Var sin seger i fredagens inledande singelmatcher ger Sverige 2–0 i matcher i bäst av fem mot Bosnien–Hercegovina.
– Vi måste vinna en till, sedan kan vi fira, säger Elias Ymer till SVT.
Tennis • Publicerad 3 februari 2023
Sveriges Elias Ymer besegrade Bosnien-Hercegovinas Damir Dzumhur i två raka set i fredagens Davis Cup-match i Kungliga Tennishallen.
Sveriges Elias Ymer besegrade Bosnien-Hercegovinas Damir Dzumhur i två raka set i fredagens Davis Cup-match i Kungliga Tennishallen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

På lördagen avslutas kvalmatchen mot Bosnien–Hercegovina med en dubbel och två ytterligare singlar, och för svensk del räcker det med att en av matcherna slutar i blågul favör för att Sverige ska vara klart för Davis Cup-slutspelet i Málaga i november.

Detta efter att Mikael Ymer och Elias Ymer tagit var sin 2–0-seger i fredagens singelmatcher.

Annons

– Vi måste vinna en till, sedan kan vi fira. Men man sover ju hellre med 2–0 än 0–2, säger Elias Ymer till SVT efter sin seger mot 197:e-rankade Damir Dzumhur.

"Spelade riktigt bra"

Han var den av bröderna som imponerade mest i Kungliga Tennishallen i Stockholm. I en på förhand öppen match mot Dzumhur satte Ymer tonen direkt. 26-åringen spelade som i trans och gav inledningsvis knappt bort en enda boll. Han gick snabbt upp i 3–0-ledning och städade så småningom hem setet med klara 6–1.

En allt mer frustrerad Dzumhur tappade sedan serven direkt i andra set – när en turlig nätrullare gick Ymers väg såg bosniern inte ut att tro att det var sant – och den uppförsbacken lyckades han inte ta igen.

Båda spelarna höll serven fram till 5–4, när Elias Ymer fick chansen att spela hem matchen i eget game. Dzumhur pressade svensken, men trots två breakbollar emot sig lyckades Ymer lösa uppgiften och tog hem setet med 6–4 och matchen i två raka set.

– Jag spelade med ett nytt lugn i dag, tycker jag. Forehand, backhand – jag kände mig lite mer som en komplett spelare, jag hade koll på spelet. Jag tycker att jag spelade riktigt bra, säger Elias Ymer.

Tappade fokus

Sverigeettan Mikael Ymer, rankad 60:e i världen, var mer trögstartad i fredagens första match, och hade länge svårt att få grepp om den hårt servande Miza Basic.

Det dröjde ända till det tionde gamet i första set innan den 24-årige svensken vaknade till liv ordentligt, och lät forehanden tala flera gånger om i Basics servegame. Den första breakbollen som Ymer skakade fram räddades, på den andra spelade han hem setet.

I andra set skaffade sig Ymer direkt tre nya breakbollar. Bosniern, tydligt ur balans i det läget, levererade då ett dubbelfel som cementerade det svenska övertaget ytterligare.

Det var ett försprång som Ymer inte såg ut att kunna tappa. Det gjorde han ändå. Han gick upp till 5–2, men med bara ett vunnet game till seger förlorade han fokus, Basic vann tre raka game och plötsligt var matchen öppen.

Press på hemmaplan

Då växlade Ymer upp ytterligare en gång och visade varför det trots allt skiljer 334 placeringar på världsrankningen mellan de två.

Annons

Efter att ha hållit sin serve gick Ymer fram till 40–0 i Basics serve, och den här gången behövde han bara en chans för att ta hem game, set och match.

– Jag är väldigt glad att jag lyckades knyta ihop det. Det var lite svårspelat för mig i dag. Han gav mig ingen riktig rytm. Och det är alltid svårt här inne också, bollarna var ganska snabba och det är ganska livligt här inne. När man möter någon som servar bra är det alltid svårt, säger Mikael Ymer till SVT.

– Men jag är glad. Jag hade bara önskat att jag hade visat en nivå till. Jag sätter väldigt mycket press på mig själv när jag spelar i min hemstad Stockholm.

Fakta: Så spelas Davis Cup-kvalet

Fredag

Mikael Ymer (rankad 60:e i världen)–Mirza Basic (394), 2–0 i set.

Elias Ymer (120)–Damir Dzumhur (197), 2–0.

Lördag (start 13.00):

Filip Bergevi/André Göransson–Mirza Basic/Tomislav Brkic.

Mikael Ymer–Damir Dzumhur.

Elias Ymer–Mirza Basic.

Det vinnande laget går till finalspelet i Davis Cup som avgörs i Málaga, Spanien, 12–26 november. Där deltar 16 nationer.

Matcherna sänds i SVT/SVT Play.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons