Annons

De gör upp om tronen i splittrad svensk fotboll

Bredd mot elit – förbund mot distrikt.
Konfliktytorna bubblar under ytan när en splittrad rörelse ska välja en ny ordförande i Svenska fotbollförbundet.
– Det är otroligt svårbedömt hur det här ska sluta, säger fotbollsjournalisten Olof Lundh.
Fotboll • Publicerad 10 februari 2023
Hélène Barnekow, Fredrik Reinfeldt eller Lars-Christer Olsson? Vem blir ny ordförande i Svenska fotbollförbundet? Arkivbilder.
Hélène Barnekow, Fredrik Reinfeldt eller Lars-Christer Olsson? Vem blir ny ordförande i Svenska fotbollförbundet? Arkivbilder.Foto: TT
Olof Lundh, författare och fotbollsjournalist på TV4 och CMore. Arkivbild.
Olof Lundh, författare och fotbollsjournalist på TV4 och CMore. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

I höstas fanns det hela åtta namn på listan över vem som ska ta över som ny ordförande i Svenska fotbollförbundet efter avgående Karl-Erik Nilsson, som tillträdde våren 2012.

I januari pekade valberedningen ut trion Lars-Christer Olsson, Hélène Barnekow och Fredrik Reinfeldt som huvudkandidater. Samtidigt har Jens T Andersson, Caroline Waldheim och Tommy Andersson ännu inte dragit tillbaka sin kandidatur inför förbundsmötet den 25 mars.

"En rad problem"

Annons

– Svensk fotboll står inför en rad problem. Vem som än blir ordförande behöver identifiera vad svensk fotboll är och vilka ansvarsområden förbundet ska ha, säger säger Olof Lundh, författare och fotbollsjournalist på TV4:s Fotbollskanalen och C More.

Noa Bachner, krönikör på Expressen, framhåller att den nye ordföranden måste balansera olika intressen inom svensk fotboll.

– Det ska vara en kandidat som kan tillgodose och lyssna på både elitverksamhetens intressen, men också på distrikten och bredden, säger Bachner.

Konfliktytor mellan de olika aktörerna finns. En strid rör hur Svensk elitfotboll (Sef) delar med sig av sina intäkter från tv- och reklamavtal till föreningar längre ner i fotbollssystemet. En annan kamp handlar om att förbundet vill ha färre distrikt, men bantningen hindrades i fjol av distrikten.

Sef-valet – en försmak

Dessutom finns det tecken på att det åtminstone har funnits splittringar inom herrarnas elitfotboll. Det blev tydligt när Sef för två år sedan skulle välja en ny ordförande. Då valde avgående Sef-ordförande Lars-Christer Olsson att skicka ut ett brev till de 32 elitklubbarna där han tydligt förordade valberedningens förslag – Ove Sjöblom, Sirius – som ny ordförande.

– Då sprack svensk fotboll för första gången upp på ett sätt som jag åtminstone aldrig upplevt under de år jag har bevakat fotbollen. Lars-Christer Olsson gjorde något som man inte riktigt gör inom svensk idrottstradition. Han lade sig i vem som skulle bli hans ersättare, säger Olof Lundh.

Allt slutade med att motkandidaten Jens T Andersson blev ny Sef-bas efter lottdragning – omröstningen slutade oavgjord.

– Det var en försmak av det vi ser nu. Det visar även att man inte kan lita till 100 procent på att det blir valberedningens förslag som vinner, säger Lundh.

"Upplagt för Olsson"

I egenskap av huvudkandidater har endast Olsson, Barnekow och Reinfeldt fått möjlighet att under 45 minuter presentera sig i ett digitalt möte med röstberättigande. Vem av de tre som blir valberedningens huvudkandidat ska redovisas senast den 15 februari.

– Det är väl lite upplagt för Lars-Christer Olsson, som kommer in som en räddare i nöden. De andra två har ju ingen förankring i fotbollsrörelsen, säger Olof Lundh.

Annons

Olsson har haft en rad toppositioner inom svensk fotboll genom åren och har även varit generalsekreterare i Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) samt ordförande i ligaorganisationen European Leagues.

Samtidigt är han en del av det som har varit, poängterar både Bachner och Lundh.

– Jag tror att han kommer att kunna lösa konfliktytorna på ett bra sätt, men det är en ”business as usual”-kandidat. Man skjuter fram generationsväxlingen på ledarnivå ett antal år, säger Lundh.

Vad Fredrik Reinfeldt vill göra som ordförande är oklart. Den tidigare statsministern har inte gjort några medieframträdanden sedan hans kandidatur blev känd.

– Att Reinfeldt har kännedom om de politiska rummen är en stark fördel och där Lars-Christer Olsson faktiskt har varit en del av det svenska fotbollsetablissemanget utan att lyckas speciellt bra i anläggningsfrågan, säger Noa Bachner.

– 
Det är nog Reinfeldts styrka, men det är fortfarande svårt att veta vad han tar med sig, fortsätter han.

"Starkare cv än Reinfeldt"

Näringslivstoppen Hélène Barnekow – tidigare vd för Telia Sverige och Microsoft Sverige – har gjort intervjuer, men har likt Reinfeldt ingen bakgrund inom idrottsrörelsen.

– Hennes stora styrkor är att hon har bred erfarenhet från näringslivet. Det finns dessutom en stark vilja att förbundet ska ha en annan representation. Hon har kanske ett starkare cv än Reinfeldt för det här uppdraget, säger Noa Bachner.

Bakgrund: Konflikter inom svensk fotboll

+ Elit mot bredd

Göteborgs fotbollförbund ska lägga fram en motion på förbundsmötet den 25 mars om att Svensk elitfotboll (Sef) – klubbarna i allsvenskan och superettan – ska dela med sig av sina intäkter från tv- och reklamavtal längre ner i seriesystemet, vilket Göteborgs-Posten och Fotbollskanalen rapporterat om. Något Sef motsätter sig.

+ Förbundet mot distrikten

Förbundsledningen föreslog 2020 en rejäl bantning av antalet distrikt (24 i dagsläget), men det hindrades av distrikten. Projekt som sjösattes för att arbeta vidare med frågan skrotades i slutet av 2022, vilket Fotbollskanalen har skrivit om.

+ Valet av Sef-ordförande

När Lars-Christer Olsson – som nu är en av tre huvudkandidater till ordförandeposten i förbundet – avgick som ordförande för Sef 2021 skickade han ut ett brev de 32 elitklubbarna där han tog ställning för valberedningens kandidat Ove Sjöblom, Sirius. Flera klubbledare var kritiska till Olssons agerande, rapporterade Fotbollskanalen. Någon enighet bland klubbarna ledde inte brevet till. Motkandidaten Jens T Andersson – som även han kandiderar till posten som förbundsordförande – vann på lottdragning efter att omröstningen slutat oavgjord.

Fakta: De nominerade

Ursprungligen var åtta kandidater nominerade till ny ordförande i Svenska fotbollförbundet. Den 17 januari meddelades vilka valberedningen ser som sina tre huvudkandidater.

Senast den 15 februari ska valberedningen föreslå en slutkandidat. Valet sker den 25 mars på förbundsmötet.

Valberedningens tre huvudkandidater:

+ Lars-Christer Olsson, 72 år, tidigare generalsekreterare i Europeiska fotbollsförbundet och före detta ordförande i Svensk elitfotboll. Nominerad av Västerbottens FF.

+ Fredrik Reinfeldt, 57 år, konsult, tidigare statsminister (M). Nominerad av Brommapojkarna.

+ Hélène Barnekow, 58 år, tidigare vd för Microsoft Sverige och Telia Sverige. Nominerad av Skånes FF.

Kandidater som inte meddelat att de avbrutit sin kandidatur:

+ Jens T Andersson, övergripande landslagschef på SvFF. Nominerad av BK Häcken.

+ Caroline Waldheim, hållbarhetschef på SvFF. Nominerad av Jämtland/Härjedalens FF och Smålands FF.

+ Tommy Andersson, ordförande i Blekinge fotbollsförbund. Nominerad av Norrbottens FF.

Tidigare kandidater:

+ Birger Jonsson, ordförande i Västmanlands fotbollsförbund. Var nominerad av Västmanlands FF.

+ Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll dam. Var nominerad av Södermanlands FF.

Källor: Svenska fotbollförbundet, Fotbollskanalen, Aftonbladet

Fakta: Så väljs en ny förbundsordförande

På förbundsmötet den 25 mars ska en ny ordförande väljas i Svenska fotbollförbundet efter avgående Karl-Erik Nilsson.

Totalt uppgår antalet röster vid förbundsmötet till 259. Röstberättigade är distriktsförbunden och elitklubbarna i allsvenskan, superettan, damallsvenskan och elitettan.

De 24 distriktsförbunden har sammanlagt 172 röster. Tre röster per distrikt och sedan 100 tilläggsröster som fördelas proportionerligt efter hur många klubbar distrikten har. Exempelvis är Stockholms fotbollförbund störst och har 15 extraröster. Näst störst är Skåne, som har 12 extraröster.

Föreningarna i herr- och damallsvenskan har två röster vardera, medan föreningarna i superettan (herr) och elitettan (dam) har en röst vardera.

Elitklubbarna har sammanlagt 87 röster – Utsiktens BK (superettan) och Linköpings FC (damallsvenskan) har ingen rösträtt med anledning av för sent inbetald årsavgift.

Vid en omröstning om vem som ska bli ordförande krävs det att personen som ska bli vald stöds av en absolut majoritet av de avlagda rösterna – det vill säga hälften av rösterna plus en.

Om ingen person når absolut majoritet sker en andra omröstning och då krävs det enkel majoritet – det vill säga flest erhållna röster – för att bli vald.

Om en andra omröstning slutar oavgjord ska en tredje omröstning ske, återigen gäller enkel majoritet för att bli vald.

Är det oavgjort även efter en tredje omröstning blir det lottdragning om vem som blir ordförande.

Källa: Svenska fotbollförbundet

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons