Annons

Tung stafett för Sverige: "Inte den bästa"

Från VM-silver till en mardrömsstafett i världscupen.
Det svenska herrlaget hade problem i tjeckiska Nove Mesto och blev elva – över fyra minuter efter vinnande Tyskland.
Skidskytte • Publicerad 5 mars 2021
Sebastian Samuelsson. Arkivbild.
Sebastian Samuelsson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det svenska herrstafettlaget kom med ett färskt VM-silver i bagaget när världscupen startade om i Nove Mesto.

Men det såg tidigt mörkt ut. En sjuk Peppe Femling tvingades ställa in och Gabriel Stegmayr ersatte. Och 32-åringen hade det tufft.

Annons

Stegmayr inledde med att skjuta fullt i liggande men bommade två i det stående skyttet. Samtidigt hade han stora problem med att hänga med i spåret och växlade till Sebastian Samuelsson som 22:a, två och en halv minut bakom ledande Tyskland.

– Jag tror inte att han är så nöjd. Samtidigt är det så att världscupen är otroligt tufft och det är många duktiga åkare. Han har inte kört så mycket världscup tidigare och det är en nivå upp. Vi har ju det läget i Sverige: vi vet om att det är fyra killar som är lite bättre än de andra, tyvärr. Det är som det är och han gjorde så gott han kunde, säger Sebastian Samuelsson till TT.

Fem minuter efter

Samuelsson bommade i sin tur två skott i det liggande skyttet och när han växlade över till Jesper Nelin var Sverige 21:a.

Nelin ådrog sig en straffrunda och växlade över till Martin Ponsiluoma på sista sträckan på 17:e plats, nästan fem minuter efter täten.

Ponsiluoma sköt – till skillnad från resten av svenskarna – fullt i både liggande och stående och kunde snygga till placeringen. Sverige blev elva.

– Som lag gör vi inte den bästa stafetten på något sätt. Jag är väl nöjd med mitt ståskytte och åkningen var helt okej. Framför allt var det ett bra lopp att få inför resten av helgen, säger Samuelsson.

"Förvånansvärt mycket bom"

Svenskarna var dock inte de enda som hade problem på vallen. Det norska laget åkte på tre straffrundor och fransmannen Émilien Jacquelin bommade alla skott utom ett i sitt liggande skytte och fick åka hela fyra straffrundor.

– Jag tycker att det var förvånansvärt mycket bom. Det var lite blåst men inget som ska göra det så svårt att skjuta. Men bara det blåser lite får många lag problem, och vi är vana vid det från Östersund och är ganska bra förberedda när det blir så, vilket bådar gott, säger Samuelsson.

Tyskland överlägset

Tyskland stod för en fläckfri stafett och vann, en minut och 21 sekunder före tvåan Ryssland och Norge på tredje plats.

TT: Vad säger du om att Norge blir trea – trots tre straffrundor?

Annons

– I dag gör de ingen bra stafett. Jag tror inte att de är nöjda men ändå får de en tredjeplats. Det är imponerande. Men då har de också fyra av toppåkarna i totala världscupen i laget. Det är inte så mycket att säga om det, men jag tror helt enkelt att de behöver skjuta bättre i helgen om de vill ha fler pallplatser, säger Samuelsson.

Rättad: I en tidigare version av texten hade en sammanblandning skett av skjutning i stående och liggande ställning.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons