Annons

Första stafettsegern på tio år: "Jättestolt"

Sverige höll för favorittrycket och vann skidskyttestafetten i Kontiolax. Hanna Öberg kunde köra in på upploppet i ensam ledning, och tog en efterlängtad stafettseger.
Skidskytte • Publicerad 5 december 2020
Hanna Öberg sköt Sverige till seger i dagens stafett. Arkivbild.
Hanna Öberg sköt Sverige till seger i dagens stafett. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dagens seger var den första stafettvinsten i världscupen sedan 2011. Frankrike var den största utmanaren, men Justine Braisaz-Bouchet kunde inte rå på Hanna Öberg på den sista sträckan.

Johanna Skottheim var den som började den svenska resan. Hon sköt fullt i det liggande skyttet, och körde bra i spåret. En bom i stående skyttet kostade ingenting, då ingen toppnation sköt fullt.

Annons

– Det är så kul att få göra det tillsammans med dessa, säger Skottheim efter vinsten.

I ledning inför sista

Mona Brorsson tog vid, och gjorde en stabil andrasträcka. Frankrike låg hack i häl, samtidigt som Belarus sköt bort sig.

Elvira Öberg gjorde en fin tredjesträcka och kunde växla över till sin storasyster Hanna i ledning, elva sekunder före Frankrike.

– Jag njöt av att gå ut i ledning, det var lite nytt, säger Hanna Öberg och skrattar.

Hanna Öberg körde otroligt snabbt i spåret, och sköt snabbt och felfritt i liggande skyttet. Inför det stående var det bara Frankrike som var med, men två bom från Braisaz-Bouchet betydde att Öberg kunde köra för en efterlängtad stafettseger för det svenska laget.

– Jag hade lite fjärilar i magen i sista stående, men jag var ändå lugn. I och med att min åkning är så bra så tar det bort pressen från skyttet lite, säger Hanna Öberg.

Skratt och tårar

Segerintervjun präglades av skratt och tårar.

– Från att ha varit med och blivit varvad och firat att vi kommit åtta, att nu äntligen få kliva högst upp på pallen, det är otroligt, sade veteranen Mona Brorsson till SVT med tårar i ögonen.

Hanna Öberg kände likadant.

– Jag tror att vi alla delar Monas känslor efter i dag. Laget har gjort en så stor resa, och varit på pallen många gånger. Men att få kliva högst upp är något annat, säger världscupledaren.

Annons

Alla åkare är noga med att påpeka att det finns fler duktiga svenska åkare.

– Vi får inte glömma att det finns tre tjejer till här och ännu fler där hemma som hade kunnat gå in göra ett bra jobb. Det är en ren laginsats, säger Elvira Öberg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons