Sverige till VM-kvartsfinal efter stort drama

Sverige är vidare till kvartsfinal i handbolls-VM. Efter seger mot Rumänien (34–30) gick även resultatet mellan Nederländerna och Norge svensk väg.
– Det var en pärs. Vi hade läkare och hjärtstartare med oss på rummet, skrattar förbundskapten Tomas Axnér.
I kvartsfinalen på onsdag väntar Frankrike.
Handboll • Publicerad 13 december 2021
Sveriges Jenny Carlson stod för ett fint inhopp mot Rumänien.
Sveriges Jenny Carlson stod för ett fint inhopp mot Rumänien.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sveriges mål för kvällen var att besegra Rumänien med minst tre mål för att ge sig själva maximala chanser att nå kvartsfinal. Det blev 34–30.

– Det var en kämpaseger, säger förbundskapten Tomas Axnér, som ändå inte var helt nöjd med matchen.

Inte heller Linn Blohm var helt tillfreds. Det är dock svårt att klaga på Sveriges VM så här långt. De svenska handbollsdamerna är obesegrade och har tagit poäng av två av världens bästa handbollslag, både Norge och Nederländerna.

– Hade vi åkt ut hade vi ändå presterat bra, men nu får man någonting för det, säger Linn Blohm.

Axnér håller med.

– Jag är jättenöjd med VM:et så här långt. Vi har inte kunnat göra så mycket annorlunda än vi har gjort, säger han.

”Jag är så stolt över att vi faktiskt går in och gör det vi ska”, sa Sveriges målvakt Jessica Ryde efter matchen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Jessica Ryde fick vakta det svenska målet under hela matchen mot Rumänien. Efteråt hyllar hon det svenska kollektivet som den största faktorn i framgången.

– Jag är så stolt över att tillhöra det här laget. Vi viker oss inte, säger hon och får medhåll från Blohm:

– De som kanske bara får fem minuter kommer in och presterar och det är det vi behöver. Ingen orkar spela 60 minuter varannan dag. Det är jätteviktigt för hela laget.

Ett annat lag som presterat i turneringen är Norge, och senare på måndagskvällen såg norskorna till att hjälpa Sverige till kvartsfinal.

I början av den första halvleken var det dock överraskande de orangeklädda nederländskorna som sprang till sig en femmålsledning. Men Norge visade varför de av bland annat Tomas Axnér räknas som världens bästa lag. 17–17 i paus blev till norsk seger med 37–34 efter hela nio mål från Henny Reistad och åtta från Nora Mørk.

Sverige var därmed klart för kvartsfinal, och på spelarhotellet var det glädjescener

– När vi såg att de (Nederländerna) missade friläget på slutet och förstod att det var klart, då blev det en del höga skrik, säger Axnér.

Sverige blir tvåa i gruppen och får nu tuffast möjliga motstånd i kvartsfinalen: olympiska mästaren Frankrike.

Men enligt Linn Blohm är det inte ett omöjligt motstånd.

– Presterar vi så som vi gjorde mot Norge har vi absolut alla chanser att slå Frankrike, säger hon.

Rumäniens Crina Pintea och Sveriges Jamina Roberts .
Rumäniens Crina Pintea och Sveriges Jamina Roberts .Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sverige firar segern mot Rumänien.
Sverige firar segern mot Rumänien.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Linn Blohm blev bästa svenska målskytt med sina sju mål.
Linn Blohm blev bästa svenska målskytt med sina sju mål.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT