Annons

Svensk succé – tog hem stafettcupen: Så coolt

Rekordsäsongen bara fortsätter för det svenska skidskyttelandslaget.
Efter rekordmånga VM-medaljer och pallplatser i världscupen har Sverige för första gången tagit hem stafettcupen, efter en rysarseger i Nove Mesto.
Skidskytte • Publicerad 4 mars 2021
Mona Brorsson, Hanna Öberg, Linn Persson och Elvira Öberg jublar efter segern i Nove Mesto, som innebär att Sverige för första gången har vunnit stafettcupen i skidskytte.
Mona Brorsson, Hanna Öberg, Linn Persson och Elvira Öberg jublar efter segern i Nove Mesto, som innebär att Sverige för första gången har vunnit stafettcupen i skidskytte.Foto: Lubos Pavlicek/AP/TT

Om ett svenskt skidstafettlag hade en blytung dag i tyska Oberstdorf gick det desto bättre för kvartetten med gevär på ryggen i tjeckiska Nove Mesto, några timmar senare.

Det krävdes seger i säsongens sista stafett för att Sverige skulle ta hem stafettcupen för första gången. Och så blev också fallet.

Annons

Efter en riktig rysare.

– Det var ju den perfekta skidskyttestafetten på det sättet, säger Mona Brorsson på telefon till TT.

Men länge såg det ut att bli alltför tufft.

Mona Brorsson inledde med en bom, Hanna Öberg bommade två skott på sin andrasträcka och lämnade över till Linn Persson på femte plats – 39 sekunder från ledande Norge. Men Persson gick urstarkt, bommade bara ett skott, och när samtidigt norskan Ida Lien sköt bort sig lämnade Persson över som ledare till Elvira Öberg på sistasträckan.

Nervös väntan

Elvira Öberg sköt fullt i liggande skyttet och saken såg klar ut. Men ingenting är, som bekant, klart förrän det är klart – inte minst när det handlar skidskytte. Elvira Öberg darrade, bommade två skott i stående, och belarusiskan Elena Krusjinkina gick om. Men Elvira Öberg hade inte gett upp, och på upploppet pressade hon sig förbi Krusjinkina och ordnade den svenska segern.

– Jag är så, så trött, det var så tajt på sista varvet. Men jag är också så, så glad, sade Elvira Öberg i SVT:s sändning.

I målgången var det en minst sagt nervös väntan, berättar Mona Brorsson.

– Jag, Linn och Hanna stod där och tänkte: hur går det här? Det var först när hon gick förbi på upploppet som vi förstod att hon skulle ta det, det var så mäktigt, säger Brorsson.

– Det var så coolt att möta henne i målgången.

Sverige blev femma i stafetten på VM i Pokljuka, sedan landslagsledningen valt att peta Mona Brorsson till förmån för Johanna Skottheim, som där sköt bort det svenska lagets medaljchanser på startsträckan. Till Nove Mesto var Brorsson tillbaka i laget – och därutöver valde landslagsledningen att kasta om i det svenska laget, där Elvira Öberg fick ta en ovan sistasträcka. Det visade sig vara ett klockrent drag.

"Vi är jättestolta"

Annons

Det var "bara" den andra stafettsegern – det blev seger i den första i Kontiolax – för Sverige den här världscupsäsongen, men ändå räckte det alltså till en historisk totalseger. På grund av coronapandemin var läget osäkert inför säsongen, därför bestämdes det att alla lag skulle få stryka sina två sämsta resultat och att således endast fyra resultat skulle räknas i totalställningen.

Tidigare hade Sverige som bäst en andraplats i stafettcupen 2010–2011. Men säsongen 2020–2021 går det mesta Sveriges väg. Det har redan blivit flest pallplatser under en världscupsäsong, och vid VM blev det svenskt rekord med sex medaljer.

– Vi är jättestolta, det är verkligen ett kvitto på hur bra den här säsongen har gått – rekordsäsongen. Och att få kröna den med en vinst i stafettcupen är jättestort för oss, säger Mona Brorsson.

– Det är också jätteviktigt att lyfta fram att, även om det var vi fyra som körde i dag, så är det fler tjejer som har del i pokalen. Det är verkligen ett lagsamarbete som ligger bakom, fortsätter hon.

Det kan för övrigt bli fler blågula världscupframgångar den här vintern. Hanna Öberg är tvåa i totalställningen inför de sju återstående tävlingarna. Världscupen avslutas i Östersund 18–21 mars.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons