Annons

Svenska domaren får VM-debutera

Svenska fotbollsdamerna får blågult sällskap i sommarens VM i Australien och Nya Zeeland.
Domaren Tess Olofsson är uttagen till att döma mästerskapet.
Fotboll • Publicerad 9 januari 2023
Tess Olofsson med det gula kortet i högsta hugg i en match mellan Rosengård och Eskilstuna i damallsvenskan. Arkivbild.
Tess Olofsson med det gula kortet i högsta hugg i en match mellan Rosengård och Eskilstuna i damallsvenskan. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är första gången hon får döma ett VM och hon är det enda blågula inslaget i mästerskapets domarkår.

"Det har varit en nervös och lång väntan innan beskedet kom och nu är jag främst lättad och oerhört glad över att ha blivit uttagen. Jag fick veta för tre år sedan att jag var en VM-kandidat men ingenting är ju säkert förrän det är klart", säger Olofsson till Svenska fotbollförbundets webbplats.

Annons

"Det hade varit en dröm att få komma längre denna gång och kanske ha möjlighet att fajtas om en finalmatch. Men jag är fullt medveten om att jag är en ”ny domare” i de här sammanhangen, även om jag har dömt fotboll i 22 år. Det är hög konkurrens och det gäller att ha tålamod", säger hon.

Olofsson var en av domarna under fotbolls-EM förra året, vilket var hennes första stora seniormästerskap. Då blev hon sjuk under gruppspelet och var inte aktuell att döma någon av de stora slutspelsmatcherna.

Totalt 33 huvuddomare och 56 assisterade domare är uttagna.

Fotbolls-VM spelas mellan den 20 juli och den 20 augusti.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons