Annons

Svenska herrarna tvåa i Kontiolax: "På tiden"

Silvermedaljören från OS, Martin Ponsiluoma serverade Sebastian Samuelsson ett superläge i skidskyttestafetten i världscupen i Kontiolax i Finland.
Där kunde Samuelsson sedan ge Sverige andraplatsen – lagets första pallplats för säsongen.
Skidskytte • Publicerad 4 mars 2022
Martin Ponsiluoma stod för en fantastisk tredjesträcka. Arkivbild.
Martin Ponsiluoma stod för en fantastisk tredjesträcka. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Nu har det svenska herrlaget fått revansch efter femteplatsen i OS – och knipit en pallplats tillsammans.

– Vi har krigat på nu i varenda stafett och det känns bra att få avsluta herrstafettsäsongen så här, säger Ponsiluoma i SVT efter loppet.

Två grova bom

Annons

Efter Peppe Femling och Jesper Nelin gick Martin Ponsiluoma ut på tredjesträckan på en åttondeplats, drygt 37 sekunder efter totalt dominante fransmannen Émilien Jacquelin.

Den nyblivne OS-silvermedaljören var snabb med extraskottet i enda bommen i liggande och felfri och snabb i stå – och med superform i spåren ordnade han en makalös upphämtning till andraplatsen bakom Frankrike lagom till att Sebastian Samuelsson skulle ut på sista sträckan.

Samuelsson förvaltade läget väl initialt – men i stående skyttet blev det tufft.

Två grova bom gjorde att svensken hamnade en bit efter Norge och Frankrike – men en hårt pressande Samuelsson lyckades gå om Frankrike kort innan upploppet och kunde sedan åka i mål som tvåa.

"Lite besviken"

– Det blir lite stressat. Jag är lite besviken med stå-serien, men ser ändå att Frankrike inte är så långt fram och chansen finns där och då gick jag för vad jag hade där i slutet, säger Samuelsson i SVT.

Norge, som saknade bröderna och stjärnorna Johannes Thingnes Bø och Tarjei Bø, vann ohotat drygt tio sekunder framför Sverige.

Inga ryska, belarusiska eller ukrainska åkare deltog i tävlingen. Ukrainas herrar har tidigare meddelat man stannar kvar hemma för att försvara sitt land. De ryska och belarusiska åkarna är i sin tur avstängda.

Tävlingarna fortsätter med sprint på lördag och jaktstart på söndag.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons