Annons

Svenska strategin kan lindra skaderisken

Bundesligastarten har visat att det finns fog för oron för en ökad skaderisk när fotbollen drar i gång.
Men den svenska coronastrategin gör att allsvenska spelare står bättre rustade än de flesta, tror Djurgårdens naprapat Karl Barrling.
Fotboll • Publicerad 13 juni 2020

Siffrorna från Tyskland har varit oroväckande. När herrfotbollens två högstadivisioner återupptog spelet i mitten av maj skadade sig 14 spelare direkt, enligt spanska tidningen Marca.

Skaderisken finns i bakhuvudet hos Helsingborgs lagkapten Andreas Granqvist inför helgens allsvenska premiär. Den långt uppskjutna säsongsstarten gör att det kan bli ovanligt utslagsgivande hur man som lag drabbas av skador, tror han.

Annons

– Det blir en speciell säsong för alla. De som hade varit favoriter en normal säsong är väl rätt så klara favoriter nu också med tanke på deras truppstorlek och så. Det kommer nog att bli en annan typ av säsong och de som klarar sig bort från flest skador kommer att ha en fördel, säger Granqvist.

Fem byten

En viktig sak för att minska risken är att man utökat antalet tillåtna byten från tre till fem. Men det är ändå ganska extremt att gå rakt in i en säsong, utan att ha spelat träningsmatcher, med tre matcher på en vecka, säger den rutinerade mittbacken.

– Det kommer såklart att ta på trupperna, men samtidigt är det ganska skönt att vi har möjlighet till fem byten och att man kan värdera när man ska använda dem så att inte truppen slits för mycket. Men det är klart att det kommer att bli en påfrestning för många klubbar som inte har de bredaste trupperna.

"Behöver spela fotboll"

Det är dock inte säkert att det långa uppehållet kommer att innebära en liknande skadesmäll när herrallsvenskan sparkar i gång. Regerande svenska mästaren Djurgårdens naprapat Karl Barrling tror att svenska spelare har haft en stor fördel i och med att Sverige inte har haft samma totala nedstängning som andra länder under coronapandemin.

– Det skiljer sig i Sverige, för vi har kunnat träna fotboll. Vi har kunnat belasta på en fotbollsplan, säger Karl Barrling.

Även om man har varit flitig och tränat hårt i hemmet så går det inte att jämföra med att förbereda kroppen på intensivt fotbollsspelande, säger han.

– Du kan träna hur mycket du vill med gummiband och allt vad det är, men du behöver spela fotboll. Så jag tror att vi har en bättre förutsättning. Men på frågan om vi kommer att få muskelskador: Ja, det tror jag. Om det sedan blir en ökning, det återstår att se.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons