Annons

Colorado poängbäst i NHL: Ett mål avklarat

André Burakovsky stängde matchen när Colorado tog hem Presidents Trophy efter en promenadseger mot Los Angeles, 5–1.
Colorado har tagit flest poäng av alla lag i NHL:s grundserie och vinner den västra divisionen.
Ishockey • Publicerad 14 maj 2021
Colorados Gabriel Landeskog kramar målvakten Jonas Johansson. Bakom står Ryan Graves.
Colorados Gabriel Landeskog kramar målvakten Jonas Johansson. Bakom står Ryan Graves.Foto: Jack Dempsey/AP/TT

Presidents Trophy går till det lag som spelar ihop flest poäng i NHL. I år delades visserligen ligan upp i fyra olika divisioner med åtta eller sju lag i varje – i stället för två konferenser som brukligt – men trofén delas ut ändå.

I den förkortade säsongens 56:e och sista omgång gick Colorado med minsta möjliga marginal om rivalerna Vegas och knep Presidents Trophy, med 82 ihopspelade poäng.

Annons

– Det här var första målet, att få hemmafördel i hela slutspelet, och det lyckades vi med. Alla vet vad vi hoppas på härnäst så det måste vi börja jobba på. Jag tror på den här gruppen, säger Rantanen efter matchen.

Ett revanschmål

För motståndet i sista omgången stod Los Angeles, med svenskarna Adrian Kempe, Lias Andersson, Carl Grundström och Tobias Björnfot på isen. Efter gårdagens möte mellan lagen, som slutade med en 6–0-kross, lyckades Los Angeles i natt överlista Jonas Johansson i Coloradomålet och få in ett revanschmål i den första perioden.

Men sedan var det Colorado för hela slanten, och i målet höll Jonas Johansson tätt. Laget dunkade in fem mål i den andra perioden, där lagets svenskar Gabriel Landeskog och André Burakovsky först bidrog med varsin assist, innan Burkovsky stängde matchen genom att göra det femte och sista målet med ett välplacerat skott, hans 19:e för säsongen.

Målet att gå hela vägen

Segern betyder att Colorado som vinnare av den västra divisionen möter divisionsfyran St Louis i den första omgången av Stanley Cup-slutspelet på måndag. I år hoppas Colorado gå längre än till kvartsfinal.

– De senaste två åren har vi förlorat i match 7 i andra slutspelsrundan. Målet är nu att gå hela vägen. Vi har rätt grupp att göra det, så nu är det det dags att börja jobba, säger Rantanen.

Fakta: Så inleds Stanley Cup-slutspelet

16 lag gör upp om Stanley Cup, där lagen i de två första omgångarna möts inbördes inom divisionerna. Varje omgång spelas som vanligt i bäst av sju matcher.

Så här inleds slutspelet:

Lördag: Washington–Boston (östra divisionen)

Söndag: Pittsburgh–NY Islanders (östra divisionen), Florida–Tampa Bay (centrala divisionen), Vegas–Minnesota (västra divisionen)

Måndag: Carolina–Nashville (centrala divisionen), Colorado–St Louis (västra divisionen)

Onsdag: Edmonton –Winnipeg (norra divisionen)

Torsdag: Toronto–Montreal (norra divisionen)

Källa: NHL

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons