Sverige förlorade i förlängning: "Så jävla nära"

Damkronorna kämpade sig upp från underläge mot storfavoriten Kanada i kvartsfinalen i ishockey-VM. Efter en sen kvittering föll de svenska damerna till slut mot värdnationen i förlängningen.
– Det gör ont, säger svenska målskytten Lina Ljungblom till SVT.
Ishockey • Publicerad 14 april 2023
Sveriges målvakt Emma Söderberg och Kanadas Emily Clark under kvartsfinalen i ishockey-VM i Kanada natten mot fredagen. Sverige föll mot värdnationen efter förlängning.Foto: Frank Gunn/AP/TT

De svenska hockeydamerna, som tog sig till kvartsfinalen i ishockey-VM i Kanada efter två förluster och två vinster, ställdes mot mardrömsmotståndet Kanada.

Ingen hade nog räknat med att Damkronorna, som historiskt har haft det svårt mot Kanada, skulle bjuda värdnationen på så hårt motstånd som de gjorde.

Efter första perioden ledde Kanada med 1–0. Sverige hade två bra chanser i inledningen men efter det var det Kanada som dominerade.

I andra perioden utökade Kanada sin ledning till 2–0 men i slutet av andra reducerade Lina Ljungblom till 2–1.

Nurse avgjorde

Svenskorna fortsatte att jaga en kvittering i tredje perioden och med 45 sekunder kvar plockades målvakten ut. Med bara nio sekunder kvar av perioden klev blott 16-åriga Hilda Svensson fram och kvitterade och tog matchen till förlängning, rapporterar SVT.

I förlängningen och spel tre mot tre var det dock kanadensiskorna som drog det längsta strået. Sarah Nurse gjorde sitt andra mål för Kanada och såg till att ta sitt lag till semifinal med 3–2-segern mot Sverige.

De svenska damerna var besvikna och ledsna efter förlusten.

– Vi är så jävla nära och drömmen är att få stå här efter en match mot Kanada eller USA och sjunga nationalsången. Det gör ont, säger Lina Ljungblom till SVT.

"Ska vara rädda för oss"

Hon säger också att svenskorna krigat som ett lag.

– Det är inte Kanada som är dåliga utan vi som är bra. Förlåt ordvalet men de ska vara jävligt rädda för oss i framtiden.

I fjol vann Kanada över Sverige med 11–0 i kvartsfinalen i OS och i VM blev det 3–0. Att Sverige pressade Kanada till övertidsavgörande gladde förbundskaptenen Ulf Lundberg.

– Jag är jäkligt stolt, säger han till SVT.

För Damkronorna väntar nu placeringsmatch mot Japan natten mot lördag.