Annons

Sverige jagar en historisk final: "Hög tid"

Sverige slåss på nytt om Paralympicsmedaljer i rullstolscurling.
Men för första gången vill man få med sig något annat än brons.
Curling • Publicerad 10 mars 2022
Ronny Persson skickar iväg stenen i Sveriges avslutande grundseriematch mot Sydkorea under Paralympics i Peking. Bakom honom syns Kristina Ulander och Mats-Ola Engborg.
Ronny Persson skickar iväg stenen i Sveriges avslutande grundseriematch mot Sydkorea under Paralympics i Peking. Bakom honom syns Kristina Ulander och Mats-Ola Engborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sveriges lag Viljo Petersson-Dahl säkrade semifinalplatsen i Paralympics redan innan grundserien var färdigspelad. Torsdagsmorgonens 10–7-seger mot USA i den näst sista matchen gjorde att laget kunde kosta på sig att släppa koncentrationen en smula, och avsluta gruppspelet med en förlust mot Sydkorea, 4–10.

– Jag tror faktiskt att det var precis det som hände. Man hade fått sitt ”Q” (som markerar de semifinalklara lagen) i tabellen och då slappnade vi nog av lite väl mycket. I den tionde matchen efter en vecka här så är man lite sliten, säger Sveriges Ronny Persson.

Annons

Men den tröttheten kastar han lätt av sig inför det som väntar. Klockan 07.35 på fredagen, svensk tid, startar semifinalen mot Slovakien. När lagen möttes tidigare under Paralympics blev det slovakisk seger, 6–5, men Ronny Persson ser ändå Sverige som favorit till att nå final.

– Om man skulle lägga lagen i en vågskål tycker jag att vår väger tyngre. Dels tycker jag att vi har något högre lägstanivå och sedan tycker jag att vi har en mental kapacitet som är på ett högre plan, där vi har mycket mer glädje och sammanhållning och vi stöttar varandra inom laget. Jag tror att helheten kommer ge utslag till vår fördel, säger Ronny Persson.

Två brons

Rullstolscurling kom in på det paralympiska programmet till Turin 2006. Sveriges lag Jalle Jungnell tog brons, och upprepade sedan bedriften i Vancouver fyra år senare. Därefter har det blivit två raka Paralympics utan svenska medaljer i rullstolscurling, men nu är det dags igen, hoppas Ronny Persson. Och han ser gärna att bronset byts ut mot ädlare valörer.

– Ja, frågar du mig så säger jag: Självklart. Det är hög tid att vi ska ändra på den statistiken, helt klart, säger Persson.

Förutom Ronny Persson och skippern Viljo Petersson-Dahl består det svenska laget av Kristina Ulander, Mats-Ola Engborg och reserven Sabina Johansson. Startfyran har spelat ihop i sex år nu, och det börjar ge utdelning.

"Anmärkningsvärd resa"

Efter VM-bronset 2020 och VM-silvret i fjol är Sverige redo för en Paralympics-final.

– Vi har gjort en resa som är ganska anmärkningsvärd, där vi har tagit många steg uppåt för varje säsong. Det känns som att vi har genomgått en mognadsprocess. Vi har jobbat ihop i ganska många år nu, och har ganska bra koll på varandra. Och jag skulle vilja slå ett slag för Viljo, vår skipper, när det gäller den taktiska biten. Där har vi tagit inte bara ett steg, utan tre steg varje år, säger Ronny Persson.

Nu gäller det att få en god natts sömn och att glömma tröttheten som ett långt Paralympics bringar. Sveriges rullstolscurlinglag har siktet inställt på guld.

– Nu är det bara att köra, två matcher till. Förhoppningsvis står vi där med skimrande medaljer på lördag.

I den andra semifinalen ställs regerande VM- och OS-guldmedaljören Kina mot Kanada. Bronsmatchen spelas senare under fredagen, medan finalen avgörs på lördag.

Fakta: Sveriges rullstolscurlinglag i Paralympics

2006 i Turin: brons (Jalle Jungnell, Glenn Ikonen, Rolf Johansson, Anette Wilhelm, Bernt Sjöberg).

2010 i Vancouver: brons (Jalle Jungnell, Glenn Ikonen, Patrik Burman, Anette Wilhelm, Patrik Kallin).

2014 i Sotji: sjua (Jalle Jungnell, Kristina Ulander, Glenn Ikonen, Patrik Kallin, Zandra Reppe).

2018 i Pyeongchang: tia (Viljo Petersson-Dahl, Kristina Ulander, Ronny Persson, Mats-Ola Engborg, Zandra Reppe).

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons