Petrén om straffmissen: "Det känns tungt"

Precis som i VM i fjol spelade Sverige oavgjort mot Spanien.
I VM kändes det som en vunnen poäng, i EM kändes det som en förlorad efter en missad straff i slutsekunderna.
Handboll • Publicerad 5 december 2020
Melissa Petrén skjuter i EM-matchen mot Spanien.
Melissa Petrén skjuter i EM-matchen mot Spanien.Foto: Henning Bagger/TT

Efter 23–23 är i alla fall Sverige klart för huvudrundan i EM i Danmark.

I lördagens möte mellan Sverige och Spanien blev det trots allt ingen repris på matchinledningen i VM för ett år sedan, då Spanien gick ifrån och ledde med nio mål en bra bit in i matchen innan Sverige kunde komma tillbaka och få oavgjort i slutsekunderna.

I EM-matchen var Sverige i förarsätet i slutet. Med 15 sekunder kvar fick spanjorskan Lara Gonzales ett rött kort, som enligt reglerna i slutet av matchen ger straff till motståndarna.

"Segt och surt"

Melissa Petrén hade satt flera straffar i matchen, men nu satt den i stolpen.

– Det var surt att jag inte kunde avgöra, men jag tycker att vi kunde ha avgjort tidigare i matchen. Så är handbollen, säger hon.

– Jag kände mig inte nervös eller stressad över att slå straffen, tänkte bara att den skulle sitta.

Mittsexan Linn Blohm säger att hon före matchen tyckt att en poäng mot Spanien hade varit stort.

– Men nu känns det segt och surt. I morgon är vi nog glada för poängen, säger Blohm.

Förbundskaptenen Tomas Axnér gjorde en hel del förändringar i startuppställningen, bland annat petades veteranen och mittnian Bella Gulldén till förmån för Melissa Petrén, som spelat 200 landskamper färre än Gulldén.

– Det var ett taktiskt beslut, jag valde spelare efter matchplanen, säger Axnér.

Mål och missar

Petrén om matchplanen:

– Vi pratade om att spela med högt tempo och med mig och Jamina (Roberts). Och det funkade.

Petrén gjorde flest mål av svenskorna, åtta, men sköt hela 19 skott.

– Det var väl okej, jag missade ibland.

Sverige gick till en tremålsledning i EM-matchen i Herning efter tio minuter, 6–3. Men precis som i EM-premiären hade Sverige svårt att anpassa sig till domarnas bedömningsnivå och åkte på tre utvisningar efter varandra. Då kunde Spanien göra fyra mål i följd.

Sedan gick det svenska anfallsspelet i stå och Spanien kunde gå till halvtidsvila med 13–10.

Början av den andra halvleken följde i samma mönster, det svenska anfallsspelet fungerade inte och den spanska målvakten Silvia Navarro fick göra alldeles för enkla räddningar.

Sakta men säkert började Sverige komma ikapp Spanien. Dels för att bollarna började trilla in framåt, dels för att Spanien gjorde så många misstag i anfallsspelet. Det var något som Axnér hade med i spelplanen – att stressa spanjorskorna att göra misstag.

Och med en kvart kvar var Sverige i ledning för första gången i andra halvlek, 19–18.

Filippa Idéhn bytte av målvaktskollegan Jessica Ryde i halvtid. Hon gjorde några fina räddningar i slutet av matchen. Men den spanska målvakten Silvia Navarro hade 42 i räddningsprocent och var den som räddade en poäng till Spanien.

Rättad: I en tidigare version blev det fel namn vid ett citat. Rätt är Linn Blohm.

Fakta: Handbolls-EM

Spelas i Danmark 3–20 december.