Annons

Sverige letar motivation i isoleringen

Sveriges dröm om en EM-semifinal är borta. Nu ska handbollsdamerna i stället försöka motivera sig till två nya, troligen betydelselösa, matcher i sin isolerade bubbla.
Handboll • Publicerad 12 december 2020
Den svenska truppen får ladda om i isoleringen. Arkivbild.
Den svenska truppen får ladda om i isoleringen. Arkivbild.Foto: Bo Amstrup/Ritzau/TT

Sverige föll mot Danmark med 22–24 i måstematchen i huvudrundan i handbolls-EM. Med det upplägg som blev, med ett hastigt omgjort spelschema, betyder det att de svenska semifinalchanserna redan är borta och även möjligheten att nå en match om femteplatsen är mycket liten. Det krävs två svenska segrar och att övriga resultat går Sveriges väg.

I sin isolering ska de svenska spelarna nu försöka hitta motivation till de två återstående matcherna, mot Montenegro på söndag och mot Frankrike på tisdag.

Annons

– Helst av allt hade vi såklart velat vinna och kunnat känna att matcherna betyder extremt mycket, säger mittsexan Linn Blohm.

"Det är speciellt"

Extra tufft blir det kanske när Sverige befinner sig helt isolerat i sin bubbla på hotellet i Silkeborg.

– Det är klart att många av oss är vana att ha föräldrar eller andra nära och kära som har följt med för att titta. Då kan en fika med dem på 45 minuter ge extremt mycket energi. Nu får man ta vara på tiden genom att ringa på Facetime i stället. Det är klart att det här är speciellt, säger Blohm.

Flera av spelarna har småbarn hemma som de inte har fått träffa på flera veckor. En av dem är stjärnan Isabelle Gulldén.

Längtar hem till sonen

– Det är klart att det är jobbigt. Jag har en son där hemma som längtar efter en och jag längtar efter honom. Men nu är det två matcher kvar och jag vill avsluta på ett bra sätt, sade Gulldén efter Danmarksmatchen.

Men enligt förbundskaptenen Tomas Axnér sviktar inte motivationen i spelartruppen.

– Nu får vi möjligheten att spela två matcher till mot högkalibrigt motstånd. Jag har bara tanken på att vi ska få till två bra matcher. Det är ingen som känner sig skadad och ingen av mammorna har indikerat att de vill åka hem, säger Axnér.

Fakta: Så fortsätter Sveriges EM

Sverige har inte längre chans att nå semifinal. Man kan nå match om femteplats men då krävs seger i de två resterade matcherna i huvudrundan, samtidigt som övriga resultat går Sveriges väg.

Återstående matcher:

Söndag 13/12, 18.15: Montenegro–Sverige

Tisdag 15/12, 18.15: Frankrike–Sverige

Ställningen i Sveriges grupp: Ryssland 7 poäng, Frankrike 7, Danmark 4, Sverige 1, Spanien 1, Montenegro 0.

Semifinalerna samt match om femteplats spelas den 18 december. Final och bronsmatch spelas den 20 december.

Sverige blev sexa i EM 2018 och sjua i VM 2019.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons