Sverige pressade Kanada i ny JVM-förlust

Det blev andra raka förlusten för Sveriges damjuniorer. Men insatsen i den knappa JVM-förlusten mot Kanada imponerade ändå.
Ishockey • Publicerad 9 januari 2023

Söndagens förlust mot USA (3–6) följdes upp av ett nytt nederlag, 2–4 mot Kanada, inför hemmapubliken i Östersund. Men JVM-landslaget, bestående av U18-spelare, visar ändå att framtiden kan vara ganska ljus för svensk damishockey.

– Det är surt, jättesurt. Men jag tycker att vi gör en bra match. Vi måste sätta våra lägen, vi har väldigt många skott på mål men måste se till att göra mål, säger backen Jenna Raunio till SVT.

Sverige inledde totalt respektlöst och tog ledningen redan innan tre minuter var spelade, när Hilda Svensson skickade in 1–0. Kanada både kvitterade och tog ledningen, men när Sverige fick chansen i spel fem mot tre kom efterlängtad utdelning.

Mira Jungåker sköt 2–2 i slutet av mittronden, en period där Sverige vann skottstatistiken med hela 16–8.

Fem minuter in i tredje perioden gjorde Caitlin Kraemer 3–2 för Kanada, ett mål som godkändes först efter videogranskning. Kraemer satte sedan också 4–2 i tom kasse i slutsekunderna, efter att Sverige missat ett gyllene kvitteringsläge när man på nytt fick chansen i spel fem mot tre.

Trots förlusterna är Sverige klart för kvartsfinal, men först väntar den avslutande gruppspelsmatchen mot Finland på onsdag.

Fakta: Så avgörs JVM

Sveriges återstående gruppspelsmatch, 11/1: Finland.

Sverige spelar i grupp A där samtliga fyra lag går vidare till slutspel, de två första lagen direkt till semifinal och de två efterföljande till kvartsfinal tillsammans med de två bästa lagen från grupp B.

Kvartsfinalerna avgörs den 12/1, semifinalerna den 14/1 och medaljmatcherna den 15/1.