Sverige chanslöst mot Montenegro

Sverige hade inte mycket att sätta emot ett starkt och effektivt Montenegro. Chansen att nå tröstpriset, en match om femteplats, är nu borta efter förlust med 31–25.
Handboll • Publicerad 13 december 2020
Sveriges och Jamina Roberts hade en tuff kväll mot Montenegro.
Sveriges och Jamina Roberts hade en tuff kväll mot Montenegro.Foto: Bo Amstrup/Ritzau/TT

Sverige har haft en dag att hämta sig från besvikelsen efter förlusten mot Danmark i fredags som innebar att semifinalchanserna i handbolls-EM är borta. Men nu har man också mist chansen att nå match om femteplats efter en förlust med 31–25. Sveriges sjätte raka förlust mot Montenegro.

– Det var nog vår sämsta insats i EM. Vi får en dålig start och ger dem självförtroende och då blir de svåra. Vi har haft svårt mot dem historiskt och de vet om det. Vi ger dem lite för lätta grejer i början som de lever vidare på, säger Jamina Roberts.

I mål fick Filippa Idéhn nytt förtroende trots att debutanten Jessica Ryde storspelat tidigare under turneringen. Men Idéhn fick en tuff uppgift mot ett Montenegro som var effektivt och tog kommandot direkt. Vid underläge 2–6 tog svenska förbundskaptenen Tomas Axnér en time out för att få ordning på spelet.

Strafförbannelsen bruten

Sverige vaknade till något, vaknast var Kristin Thorleifsdottir som satte två snabba mål. Men sedan gjorde Montenegro bland annat två mål i tom bur innan Sverige fick en chans att ta straffrevansch efter fiaskot med fem missade straffar mot Danmark. Den här gången satte Isabelle Gulldén straffen och reducerade till 5–10. Lite senare satte hon också 6–11 på straff. Men Sverige fick gå till halvtidsvila i 10–16-underläge.

Ryde byttes in

Senast Sverige vann mot Montenegro var i bronsmatchen i EM 2014 där seger med 25–23 gav Sverige bronspengen. Men inte heller i dag skulle den sviten brytas. Jovanka Radicevic, Montenegros bästa målgörare i turneringen, var vass även i dag och stod för hela elva mål. Nästan lika imponerande var Linn Blohms åtta mål för Sverige.

– Vår taktik var att hon var den enda spelaren vi skulle gå upp högt på och försöka plocka bort. Men hon lyckas ändå få in bollen. Hon är otroligt stark när hon kommer i full fart, säger Blohm.

Fyra minuter in i andra halvleken, vid ställning 18–12, fick Sverige ett gyllene läge att jaga ikapp när just Radicevic åkte ut två minuter. Men man lyckades bara göra ett mål innan Montenegro fick in 19–13.

"Det är bara tungt"

I mitten av den andra halvleken bytte Sverige in Jessica Ryde i mål. Samtidigt blev Montenegro allt tröttare vilket Sverige kunde utnyttja. Men trots det och fortsatt fina insatser av Ryde kom man aldrig i kapp och föll med 31–25.

– Just nu är det bara tungt. Man är irriterad, man är besviken och ledsen. Men vi har en match kvar, vi vill gå in och vinna den matchen så att vi kan komma härifrån med en bra känsla, säger Linn Blohm.

För Sverige återstår en betydelselös match mot Frankrike på tisdag i mästerskapet.