Annons

Sverige regerar i curlingvärlden

CURLING Sverige regerar i curlingvärlden. Damlaget tog silver i lördags. På söndagen vann herrarna guld.
Sport • Publicerad 9 april 2001
Sverige regerar i curlingvärlden. Herrarna med skippern Peter Lindholm tog guld. Damerna silver.
Sverige regerar i curlingvärlden. Herrarna med skippern Peter Lindholm tog guld. Damerna silver.Foto: Världsmästare!

–Underbart. Vi har ju satsat på det här ända sedan vi vann VM i Schweiz förra gången, sade lycklige lagkaptenen Peter ”Peja” Lindholm.

Sveriges lag med Peter ”Peja” Lindholm, Tomas Nordin, Magnus Swartling och Peter Narup vann finalen i Lausanne över hemmanationen Schweiz med 6–3.

Annons

Matchen avgjordes i den åttonde omgången då Sverige vid ställningen 2–2 fick hela tre poängstenar.

För kvartetten från Östersunds Curlingklubb är det här det andra VM-guldet på fem år.

Det första kom också på schweizisk is, i Bern 1997. Däremellan har de VM-silver från Kamloops i Kanada 1998 och Glasgow 2000. Så något mer meriterat herrlag finns inte i curlingvärlden för närvarande, knappt ett år före vinter-OS i Salt Lake City. Till skillnad från damfinalen på lördagen, där Kanada slog Sverige med 5–2, bjöd de båda herrlagen på offensiv och kul curling som de 3000 åskådarna i Malley Ice Center uppskattade till fullo. Mest offensiva var Sverige men schweizarna hängde med bra och när Peter ”Peja” Lindholm skulle spela sin sista sten i första omgången låg Schweiz inne med två poängstenar. Men ”Peja” gjorde en perfekt inläggning för 1–0.

Schweiz kvitterade till 1–1 och sedan var det dags för ”Peja” att göra en ny räddning i tredje omgången. Schweiz låg med två helgömda poängstenar men ”Peja” grejade en svensk poäng efter en mycket lång framknack ner mot den bästa schweiziska stenen.

Efter några nollomgångar och ny schweizisk kvittering till 2–2 i den sjunde omgången kom avgörandet i den åttonde. Peter Narup drog bakom en schweizisk centergard och bäddade för ett fint svenskt tempo som så småningom resulterade i tre svenska poäng.

–Vi gick in för att spela offensivt från början och vi visste att förr eller senare så kommer läget till genombrott. Och det kom ju i åttonde omgången, sade ”Peja” Lindholm. Ledningen försvarade svenskarna sedan med säkert defensivt spel och Schweiz fick nöja sig med en poäng och reducering till 3–5 före sista omgången. Den avslutade ”Peja” Lindholm på ett elegant sätt. Han vickade in bakom ett par schweiziska frontstenar och då hade Schweiz bara en sten kvar och det var helt omöjligt för dem att kunna få de två poäng som krävdes för oavgjort och skiljeomgång.

–Jag tycker att vi gjort en suverän insats med först seger i grundserien och så nu i VM-finalen, sade ”Peja” Lindholm.

Det här VM-guldet jämfört med det första i Bern?

–Ja, det var ju mer överraskande. Då kom vi ju underifrån och slog igenom i världseliten. Sedan dess har vi förlorat två VM-finaler och tillhörde naturligtvis favoriterna här. Därför känns det så skönt att vi höll distansen ut, sade ”Peja” Lindholm.

Lagkapten Lindholm var mannen bakom den svenska segern. I finalen tilldelades han det extremt höga betyget 95 procent av statistikförarna.

Totalt sett var Sverige 100 procent bäst.

Från TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons