Annons

Sverige slipper Sundhages Brasilien i OS

Sverige kan inte få möta Pia Sundhages Brasilien i gruppspelet i OS-fotbollen.
Däremot finns en 50-procentig risk att än en gång ställas mot USA.
Fotboll • Publicerad 16 april 2021
Pia Sundhage är förbundskapten i Brasilien. Arkivbild.
Pia Sundhage är förbundskapten i Brasilien. Arkivbild.Foto: Phelan M. Ebenhack/AP/TT

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har presenterat seedningsgrupperna inför OS-lottningen på onsdag. På damsidan baseras seedningen enbart på fredagens färska världsrankning, vilket betyder att Sverige hamnar i seedningsgrupp 2 tillsammans med Storbritannien och Brasilien.

De två länderna kan med andra ord inte få möta Blågult redan i gruppspelet, något som möjligen uppskattas av Brasiliens svenska förbundskapten Pia Sundhage.

Annons

Noterbart från lottningen är också att Sverige kommer att få möta Japan eller USA från seedningsgrupp 1. Där ingår även Nederländerna, men grundprincipen för lottningen är att två länder från samma världsdel inte ska hamna i samma OS-grupp.

USA, som förra helgen spelade 1–1 i en träningsmatch mot Sverige på Friends arena, är regerande världsmästare och har just i VM-sammanhang haft en sällsynt förmåga att lottas mot Sverige. Lagen har mötts i gruppspelet i fem raka VM-turneringar.

OS-fotbollen spelas inte bara i Tokyo utan även i Sapporo, Miyagi, Kashima, Saitama och Yokohama. Damturneringen startar den 21 juli, två dagar före OS-invigningen.

Fakta: Seedningsgrupperna inför damernas OS-lottningen

Pott 1: Japan, USA, Nederländerna.

Pott 2: Sverige, Storbritannien, Brasilien.

Pott 3: Kanada, Australien, Kina.

Pott 4: Nya Zeeland, Chile, Zambia.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons