Annons

Efter kritiken – ingen Qatarresa för Sverige

Det blir ingen svensk landslagsturné i Qatar trots allt.
Efter klubbarnas krav ställer Svenska fotbollförbundet (SvFF) in planerna och flyttar lägret.
Fotboll • Publicerad 8 september 2021
Det blir ingen Qatarresa för Janne Anderssons landslag i januari. Arkivbild.
Det blir ingen Qatarresa för Janne Anderssons landslag i januari. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kritiken lät inte vänta på sig efter att Håkan Sjöstrand under tisdagen berättat att Qatar – VM-värdlandet som upprepade gånger anklagats för brott mot mänskliga rättigheter – är huvudspåret för herrlandslagets årliga januariturné.

– Att enbart åka dit och spela fotboll vore fel. Men att spela fotboll och sedan jobba med de här frågorna och vara aktiva – det tror vi kan ge bra effekt, sade Sjöstrand på en presskonferens.

Annons

Det gillades inte av klubbarna i allsvenskan och superettan, som genom sin intresseorganisation Svensk elitfotboll (Sef) meddelade att man kommer försöka stoppa planerna.

– Vi är inte positiva till en januariturné i Qatar. Det är vi negativa till. Vi tycker inte att den ska läggas där. Vi hoppas att förbundet tänker om och lägger det någon annanstans. Vi tycker att det här är dumt, sade bland annat AIK:s ordförande Robert Falck till TV4:s Fotbollskanalen.

På onsdagen fick de sin vilja igenom när SvFF meddelade att januariturnén inte kommer att läggas i Qatar trots allt.

"Bra dialog med Sef"

– Sef hade ett planerat möte efter presskonferensen i går. Efter det mötet meddelade Sefs ordförande Jens T Andersson vad man tyckte i frågan och de vill inte att vi har en januariturné i Qatar. Vi har en bra dialog mellan Svenska fotbollförbundet och Sef, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till TT.

Den årliga landslagsturnén i januari brukar ge tillfälle för förbundskaptenen att testa nya spelare, framför allt från svenska klubbar. Därför är det i princip en förutsättning att ha Sef med sig, konstaterar Sjöstrand.

TT: Varför pratade ni inte med Sef före presskonferensen?

– Vi visste att man skulle ta upp frågan på ett möte efter presskonferensen. Det känns då helt logiskt när vi får informationen att hantera den på ett förnuftigt sätt, säger han och tillägger:

– Det finns ingen prestige i det här beslutet.

Sedan 2019 har landslaget haft sina januariturnéer i Qatar. Nu börjar arbetet med att hitta en ny lämplig plats för lägret.

– Det finns många aspekter att ta hänsyn till när vi beslutar om vart vi åker i stället. Vi lever fortfarande i en pandemi och behöver också tänka på det ekonomiska perspektivet, det är en process som nu pågår, säger Sjöstrand.

Mörka siffror

Annons

Det senaste året har Qatar som värdland för VM 2022 aktualiserats ytterligare. I februari publicerade brittiska The Guardian en rapport som visade att minst 6 500 migrantarbetare mist livet i Qatar sedan landet tilldelades VM för snart elva år sedan, och sedan dess har flera landslag, förbund och spelare lyft frågan.

I Norge diskuterade man tidigare i år om man skulle bojkotta mästerskapet helt, men man landade i att i stället fokusera på dialog och lägga fram tydliga krav mot Qatar.

Även landslag som Nederländerna och Tyskland har markerat mot Qatar och häromdagen skrev Finlands lagkapten Tim Sparv ett uppmärksammat öppet brev där han uppmanade fler spelare att engagera sig i debatten, och kritiserade sig själv för att inte ha gjort det tidigare.

"Kanske kunde vi ha räddat liv till och med. F*n. Vi vaknade upp för sent. Jag vaknade upp för sent", skrev han i ett inlägg på The Players' Tribune.

Fakta: Mörka siffror i The Guardians rapport

Brittiska The Guardian rapporterade i februari att 6 500 gästarbetare mist livet sedan Qatar för tio år sedan tilldelades fotbolls-VM 2022.

Tidningen konstaterade att det varje vecka omkommer i genomsnitt tolv gästarbetare från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka i Qatar.

The Guardian hade inhämtat uppgifterna från de nämnda nationerna.

I statistiken fanns inte arbetare från exempelvis Filippinerna och Kenya med, vilket pekar på att siffran är ännu högre. Statistiken grundade sig på samtliga gästarbetare, inte bara de som är inblandade i VM-projekten.

Inför VM har Qatar investerat i bland annat sju nya arenor, en helt ny stad, en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikationer.

I huvudsak utförs arbetet av gästarbetare från Asien och Afrika. Totalt befinner sig omkring två miljoner migrantarbetare i landet.

Fakta: Mörka siffror i The Guardians rapport

Qatar har genomfört flera reformer för att förbättra migrantarbetarnas villkor i landet. Problemet, enligt människorättsorganisationen Amnesty, är att dessa reformer inte alltid implementeras.

Några av reformerna:

+ Migrantarbeterare får byta jobb utan arbetsgivarens tillåtelse.

+ Minimilön för alla arbetare, oavsett nationalitet.

+ Lagstadgad arbetstid på tio timmar dagligen, samt en dags vila i veckan.

+ Arbetsdomstolar som ska underlätta möjligheten att kräva rättvisa.

+ En fond som ska hjälpa vid betalning av obetalda löner.

Källa: Amnesty, Human Rights Watch

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons