Annons

Sverige trea i stafetten efter spurtstrid

Sverige blev trea i dagens stafett i österrikiska Hochfilzen. Efter två bra sträckor av Hanna Skottheim och Linn Persson hade Hanna Öberg det tufft på tredje. Men lillasyster Elvira Öberg tog igen och tog en tredjeplats.
Skidskytte • Publicerad 12 december 2020
Hanna Öberg hade fyra bom i stående skytte, och drog på sig en kostsam straffrunda. Arkivbild.
Hanna Öberg hade fyra bom i stående skytte, och drog på sig en kostsam straffrunda. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var Norges dag när säsongens andra skidskyttestafett skulle avgöras i Hochfilzen, Österrike. Marte Olsbu Røiseland kunde ohotat korsa mållinjen, 25 sekunder före Frankrike. Sverige och Elvira Öberg spurtade till sig en tredjeplats, före Tyskland.

Sverige, som bytt ut Mona Brorsson mot Linn Persson på andrasträckan, började bra. Johanna Skottheim sköt fullt två gånger om, och växlade över till Linn Persson som tvåa bakom Tyskland.

Hanna Öberg med straffrunda

Annons

Andra sträckan blev dramatisk. Linn Persson sköt fullt i liggande, men i stående bommade Persson tre, men lyckades sätta sina extraskott. Norge och Tyskland drog på sig varsin straffrunda, och Persson kunde ändå växla till Hanna Öberg som tvåa.

– När jag hade tre bom så var det bara att bita ihop. Det var skönt att sätta extraskotten, säger Persson till SVT.

Hanna Öberg började med två bom i liggande skytte, samtidigt som Tyskland sköt fullt. Hon gick lugnt in i det stående skyttet, men där blev det rejäla problem. Fyra bom och en straffrunda, samtidigt som de andra nationerna sköt bra. Sverige växlade långt bakom ledande Norge.

– Jag vet inte vad som hände riktigt, sade Hanna Öberg efteråt till SVT.

Elvira Öberg tog pallplats

Elvira Öberg, som bytt sträcka med storasyster sedan förra helgen, gjorde en stabil start och lugnade tittarnas nerver. Fullt skytte i liggande och endast en bom i stående gjorde att hon på sista varvet hade pallchans.

– Jag var förberedd på körning på sista varvet, säger Elvira Öberg.

Och körning blev det. Efter en tuff kamp med tyska Denise Herrmann, erkänt stark i spåret, blev Elvira Öberg trea i mål. Det blev en spurt på upploppet.

– Johannes (Lukas, svenska landslagets tyska tränare) hade stenkoll på hur tyskan skulle åka eftersom han kan språket. Så jag hängde på och sen körde jag fullt ut i sista backen, säger Öberg till SVT.

Nöjda lagkamrater

Det var ett par nöjda lagkamrater som mötte Elvira Öberg i målfållan.

– Hon är så sjuk och så cool i dessa lägen, sade en lättad Hanna Öberg.

Annons

– Det är nog många som är livrädda för Elvira på ett sistavarv, sade Johanna Skottheim.

Det var svenska damernas sjunde pallplats för säsongen, och andra raka i stafett. I morgon går Elvira Öberg ut som bästa svenska i jaktstarten, 37 sekunder bakom ledande belarusiskan Dzinara Alimbekava.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons