Sverige utspelat i Melbourne

Sveriges fotbollsdamer förlorade årets sista landskamp – och det inte med någon snöplig uddamålsförlust. Australien vann träningsmatchen i Melbourne med hela 4–0.
Fotboll • Publicerad 12 november 2022
Australiens Sam Kerr (i mitten) firar sitt mål.
Australiens Sam Kerr (i mitten) firar sitt mål.Foto: Asanka Brendon Ratnayake/AP/TT

Det blev ett bittert slut på Australienresan.

Senast Sverige förlorade med 4–0 var mot England i EM-semifinalen i juli.

Nu stod visserligen inte någon final eller titel på spel, men landslaget hade ändå rest halvvägs över jorden för matchen.

Det blev däremot en drömmatch för Australien, som andra gången någonsin hittills besegrade Sverige.

Australien får inte många hemmamatcher, men nu fick över 22 000 hemmafans se sina "Matildas" i en riktig kross.

Sverige dominerade inledningsvis, pressade och skapande chanser.

Fick chansen

Så i slutet av första halvlek fick Australiens storstjärna Samantha Kerr chansen.

Kerr fick en passning djupt inne i straffområden av Hayley Raso på vänsterkanten och lyckas peta in bollen förbi både Nathalie Björn och Zecira Musovic i målet. Kerrs 60:e landslagsmål – men det första sedan i april – och ledning 1—0 inför halvtidsvilan.

– Vi hade bra chanser i inledningen av matchen, men när de gjorde mål så hände det något med matchbilden, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson till Svenska Fotbollförbundets sajt.

Caitlin Foord fyllde på med 2–0 i 58:e minuten efter en snabb kontring som följde på en svensk hörna.

"Australien är bra"

– Mål förändrar matchbilder. Och när Australien gör 2–0 så blir det ännu tydligare i omställningarna i matchen, där Australien är bra och vi är inte det just här i dag, säger Peter Gerhardsson.

Mary Fowler slog in Australiens tredje balja med drygt en kvart kvar av ordinarie tid.

Fem minuter senare var det dags igen, då Caitlin Foord slog in 4–0 med vänsterfoten.

Australiens svenske tränare Tony Gustavsson fick som han ville – ett lag som visade vad de går för inför nästa års hemma-VM.