Annons

Sveriges fem bästa guldchanser i skidskytte-VM

Om drygt två veckor inleds skidskytte-VM i Pokljuka – och Sverige åker dit med stora förhoppningar. Här listar vi de fem bästa guldchanserna.
Skidskytte • Publicerad 25 januari 2021
Hanna Öberg och Sebastian har en bra medaljchans i singelmixedstafetten. Arkivbild.
Hanna Öberg och Sebastian har en bra medaljchans i singelmixedstafetten. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

13 februari: Damernas sprint

Inför säsongen hade Hanna Öberg aldrig vunnit en sprint. I år inledde hon med två raka segrar och hon har även en andraplats i sprint i vinter. Med hennes självförtroende på vallen och ett snäpp upp i åkningen från i fjol är hon en av favoriterna i varje distans, och det finns fler blågula åkare som kan slå sig in topp tre i just sprint. Skjuter lillasyster Elvira Öberg fullt är hon att räkna med tack vare sin kraftfulla åkning. Kanske till och med med en bom.

Annons

20 februari: Damernas stafett

Två segrar och en tredjeplats på fyra lopp. Sverige har petat ner Norge – som vann samtliga stafetter i fjol men i år bara vunnit en och missat pallen i resten – som huvudfavorit i stafetten. Visst finns det andra nationer att se upp med; Frankrike, Tyskland och Ryssland har alla starka lag och vilka som tar hem damstafetten är ganska öppet. Men allt annat än en svensk medalj är ett misslyckande.

18 februari: Singelmixedstafett

Förutsatt att Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson kör samtliga VM-distanser, precis som de gjort de senaste två åren, är den relativt nya distansen en bra medaljchans. Både Öberg och Samuelsson har tagit kliv i åkningen den här säsongen och båda är stabilare än någonsin på skjutvallen. 2019, när singelmixedstafett gjorde debut på VM, tog duon brons – i fjol hamnade de precis utanför pallen på en fjärdeplats. Dags att kliva upp på pallen igen?

16 februari: Damernas distans

Hanna Öberg är OS-mästare och tog även VM-guld i distans 2019. På VM i fjol blev hon fyra efter två kant-ut-bom och man kan nog räkna med att 25-åringen är sugen på att återerövra tronen som den främsta distansåkaren. Skyttet betyder mer i distans än i de andra loppen vilket gör att den passar Öberg, som gång på gång visar en imponerande kyla i avgörande lägen på vallen.

12 februari: Herrarnas sprint

Både Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma har varit på pallen i år. I Kontiolax som tvåa och trea just i en sprint, och prickar de formen på VM har de chans att ta medalj. Samuelssons skytte håller en hög nivå i år – precis som Ponsiluomas åkning. Om Samuelsson hittar tillbaka till åkningen han hade före jul, och Ponsiluoma hittar stabiliteten i framför allt sitt liggande skytte kan det bli riktigt bra. Sprinten är troligtvis Ponsiluomas bästa medaljchans, för Samuelsson är jaktstarten en kanske ännu bättre möjlighet – men då krävs ju åtminstone en hyfsad placering även i sprinten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons