Annons

Sydkoreas fotbollsliga tillbaka – utan snack

Inga handskakningar, inget målfirande – och inget snack med andra spelare.
Det är vad som gäller när den sydkoreanska fotbollsligan är tillbaka.
Fotboll • Publicerad 7 maj 2020
Målfiranden är inte tillåtna när Sydkoreas K-league har premiär. Arkivbild.
Målfiranden är inte tillåtna när Sydkoreas K-league har premiär. Arkivbild.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Med två månaders försening sparkar K-league i gång säsongen på fredagen. Sydkorea var ett av de första länderna där coronaviruset upptäcktes, men aggressiv testning och spårning har hållit nere smittspridningen i landet. Trots en befolkning på drygt 50 miljoner har bara 255 dödsfall i covid-19 rapporterats.

Basebolligan har redan haft premiär och nu går fotbollen i samma fotspår, även om de tuffa säkerhetsåtgärder som har tagits fram delvis är ifrågasatta.

Annons

– Det är omöjligt att inte prata med dina lagkamrater, säger Kim Do-Hyeok, lagkapten i Incheon United.

– Om vi inte kan ha konversationer på planen kan vi lika gärna strunta i att spela fotboll.

Inget målfirande

Förutom att undvika snack ombeds spelarna också hälsa på motspelarna med en nickning inför matchen. Målfirande med lagkamraterna är inte heller önskvärt enligt den manual som har tagits fram inför premiäromgången, där regerande mästarlaget Jeonbuk Motors är först ut i mötet med Suwon Bluewings.

Inför varje match ska temperaturen mätas på spelare och ledare. Om någon visar sig vara infekterad under säsongen kommer det berörda laget, och de som spelat mot dem nyligen, tvingas till ett speluppehåll på två veckor.

Stort tv-intresse

I en idrottsvärld svältfödd på matcher och evenemang är den sydkoreanska ligapremiären välkommen. Flera utländska tv-bolag har köpt rättigheterna för att sända K-league, där matcherna till att börja med kommer att spelas utan publik.

I länder som Vitryssland, Turkmenistan och Taiwan har fotbollssäsongerna rullat vidare trots coronapandemin. Sydkorea, vars landslag spelade VM-semifinal 2002, blir det första mer prominenta fotbollslandet där ligaspelet återupptas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons