Annons

Talangens dröm: kopiera Zibanejads guldmål

Mika Zibanejad avgjorde JVM-finalen som mästerskapsdebutant i Kanada 2012.
Tio år senare vill Jonathan Lekkerimäki göra en repris och ta Sveriges första guld sedan dess.
Ishockey • Publicerad 8 augusti 2022
Jonathan Lekkerimäki gör JVM-debut en månad efter att ha valts som förste svensk i NHL-draften. Arkivbild.
Jonathan Lekkerimäki gör JVM-debut en månad efter att ha valts som förste svensk i NHL-draften. Arkivbild.Foto: Graham Hughes/AP/TT
Mika Zibanejad sätter pucken bakom Andrej Makarov i JVM-finalen 2012. Arkivbild.
Mika Zibanejad sätter pucken bakom Andrej Makarov i JVM-finalen 2012. Arkivbild.Foto: Nathan Denette/AP/TT
NHL-kommissionären Gary Bettman hjälper Jonathan Lekkerimäki med Vancouver-tröjan under NHL-draften i juli. Arkivbild.
NHL-kommissionären Gary Bettman hjälper Jonathan Lekkerimäki med Vancouver-tröjan under NHL-draften i juli. Arkivbild.Foto: Ryan Remiorz/AP/TT

Det är över ett decennium sedan Sverige senast tog guld i junior-VM i ishockey. 18-årige JVM-debutanten Mika Zibanejad blev Juniorkronas stora guldhjälte med matchens enda mål i förlängningen av finalen mot Ryssland 2012 och Sverige hade vunnit JVM för första gången sedan 1981.

Jonathan Lekkerimäki, fostrad i Stockholmsklubben Flemingsberg, var sju år när Zibanejad avgjorde finalen i Calgary. I dag är forwarden 18 år, en av Sveriges debutanter i sensommarens JVM i Kanada och spelar för Djurgården – precis som New York Rangers-stjärnan Zibanejad gjorde.

Annons

– Det är faktiskt hans mål jag minns. Jag kollade inte så mycket på JVM då. Det är speciellt så klart att spela ett JVM och man minns tillbaks på det målet, så klart, säger Jonathan Lekkerimäki inför turneringen i Edmonton.

Zibanejads inbrytning från högerkanten, sidledsdragning av ryske målvakten Andrej Makarov och backhand-skott har funnits med som målbild genom åren.

"Lite nervös"

– Det har väl varit lite att man har tränat på det och så där, om man får ett sådant liknande läge. Det finns med, det gör det, säger Lekkerimäki som likt Zibenejad också är högerskytt.

JVM skulle traditionsenligt ha avgjorts vid årsskiftet. Men på grund av utbrott av covid-19 i flera av lagen stoppades turneringen. Lekkerimäki var då inte med JVM-laget i Red Deer, Kanada, utan slog i stället igenom i SHL i Sverige.

– Det var kanske lite tur i oturen där att jag inte kom med och fick hjälpa Djurgården i stället. Nu när jag fick kallelsen här (till sommarens turnering) var jag grymt taggad över att få chansen. Och att ta chansen, ta vara på chansen, nu när jag får den, säger han.

– Jag är kanske lite nervös, men mestadels taggad över att få chansen nu två år tidigare (före 20 år).

U18-guld och poängkung

I frånvaron av forwardsstjärnor som Lucas Raymond, Alexander Holtz och William Eklund kan Jonathan Lekkerimäki bli en av Sveriges viktigaste offensiva spelare i JVM, som för Juniorkronornas del inleds med gruppspelsmatch mot Schweiz på onsdagen.

Lekkerimäki gjorde nio poäng, sju mål och två assist, på 26 matcher under sin SHL-debutsäsong när Djurgården åkte ur högsta serien. Han gjorde sedan stor succé i U18-VM i Tyskland i våras då han vann poängligan (15 poäng, fem mål och tio assist, på sex matcher) och Sverige tog guld.

"Känner ingen press"

– Vi hade en väldigt bra turnering där i det stora hela. Skönt att ta ett U18-guld och nu hoppas vi på ett JVM-guld, säger Lekkerikmäki.

Lekkerimäki har kontrakt med Djurgården till och med nästa år. För en månad sedan valdes han som förste svensk och 15:e spelare totalt i NHL-draften av Vancouver. Förväntningarna tynger däremot inte inför JVM där vissa spelare är över två år äldre än honom.

Annons

– Jag känner ingen press eller sådär. Det är bara att spela hockey i slutändan.

Fakta: Jonathan Lekkerimäki

Född: den 24 juli 2004 i Huddinge (18 år).

Bor: Tullinge utanför Stockholm.

Moderklubb: Flemingsbergs IK.

Klubb: Djurgården (sedan 2019).

NHL-draftad: I den första rundan av Vancouver som 15:e spelare totalt, varav första svensk, 2022.

Tidigare klubbar som junior: Södertälje SK (2018–2019).

Fakta: Jonathan Lekkerimäki

2021: Femma.

2020: Brons.

2019: Femma.

2018: Silver.

2017: Fyra.

2016: Fyra.

2015: Fyra.

2014: Silver.

2013: Silver.

2012: Guld.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons