Annons

Talibanerna: Kvinnor får inte idrotta

Kvinnor stoppas från att idrotta i Afghanistan.
Det bekräftar talibanerna för australiska SBS.
Allmänt • Publicerad 8 september 2021
Afghanska kvinnor kommer inte längre att få idrotta. Arkivbild.
Afghanska kvinnor kommer inte längre att få idrotta. Arkivbild.Foto: Rahmat Gul AP/TT

Senast talibanerna styrde Afghanistan fick kvinnor inte idrotta alls – och efter att extremiströrelsen i augusti återtog makten har många av dem tvingats på flykt.

I en intervju med australiska SBS meddelar talespersonen Ahmadullah Wasiq att förbudet återinförs.

Annons

Frågan aktualiserades då Afghanistans cricketlandslag för herrar planerat en landskamp mot Australien senare i år.

Men eftersom det internationella förbundet kräver att alla nationer även har ett damlandslag är det tveksamt om den blir av – och Wasiq menar att man inte kommer att kompromissa i frågan.

– Även om vi möter utmaningar och problem, så har vi kämpat för att vår religion ska följas. Vi kommer inte att lämna islamiska värderingar, även om det blir reaktioner. Vi överger inte våra regler.

Enligt talibanledaren har kvinnor rätt till nödvändigheter som att gå till affären, men sport räknas inte in i den kategorin.

– I cricket och andra sporter kommer kvinnor inte att ha en islamisk klädkod. Det är uppenbart att de kommer att exponeras och inte följa den klädkoden. Islam tillåter inte det.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons