Annons

Tennisstjärnan: "Att vara tyst är aldrig svaret"

Naomi Osaka, världens bäst betalda kvinnliga idrottare, tror att rösterna från idrottsstjärnor kan påverka mer än de från politiker.
Därför kommer hon inte vara tyst i debatten om rasdiskriminering.
Tennis • Publicerad 10 juni 2020
"Det krävdes en pandemi, en ekonomisk kris och ett fruktansvärt mord fångat på film, allt på samma gång, för att människor verkligen skulle höra honom", säger Naomi Osaka om Colin Kaepernicks protester i NFL. Arkivbild.
"Det krävdes en pandemi, en ekonomisk kris och ett fruktansvärt mord fångat på film, allt på samma gång, för att människor verkligen skulle höra honom", säger Naomi Osaka om Colin Kaepernicks protester i NFL. Arkivbild.Foto: Andy Brownbill/AP/TT

Den tidigare världsettan har vid flera tillfällen uttryckt sitt stöd för Black Lives Matter-rörelsen och de protester som följt efter att George Floyd dödats under ett polisingripande.

Och hon har inga planer på att sluta med det, även om hon fått meddelanden på sociala medier från människor som tycker att hon borde koncentrera sig på tennisen i stället.

Annons

"Jag använder min röst eftersom jag tror på rörelsen och jag vill använda min plattform för att bidra till förändring", säger Osaka i en mejlkonversation med Reuters.

"Alla borde använda sin röst"

"Mordet på George Floyd och situationen generellt i Amerika har påverkat mig mycket. Att vara tyst är aldrig svaret. Alla borde ha en röst i frågan, och använda den."

Osaka, som har en japansk mamma och en pappa från Haiti, säger att hon marscherat i Minneapolis, där Floyd dödades, och även deltagit i andra demonstrationer i Los Angeles där hon bor.

Hon menar att klimatet förändrats efter att quarterbacken Colin Kaepernick gick ned på knä under NFL-matcher för att protestera mot orättvisor mot svarta i USA.

"Colin har skickat ut det här meddelandet sedan 2016. Det krävdes en pandemi, en ekonomisk kris och ett fruktansvärt mord fångat på film, allt på samma gång, för att människor verkligen skulle höra honom", fortsätter Osaka.

"Det borde inte ha varit så. Om NFL vill visa att de verkligen bryr sig borde de först och främst ge Colin sitt jobb tillbaka."

Kräver bättre framtid

Osaka säger även att rasismen måste utmanas över hela världen, och att hon är glad över att se Black Lives Matters-protester i Japan, landet hon representerar på den internationella tennisscenen.

"Vi har försökt i hundratals år och en förändring är sedan länge försenad. Men jag tror att det den här gången är en annan känsla och energi, och protesterna når så långt [...] Så jag är hoppful för förändring, jag kommer att fortsätta kämpa för en förändring och jag kräver en bättre framtid för nästan generation."

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons