Annons

Tiden rinner ut för damallsvensk premiär

Damallsvenskan i fotboll har den 31 maj som planerat startdatum.
Men premiären lär snart skjutas upp ytterligare.
– Tiden rinner ut och det vet vi, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare i Elitfotboll dam (EFD).
Fotboll • Publicerad 7 maj 2020
KDFF och Alice Nilsson ser ut att få vänta på den allsvenska premiären.
KDFF och Alice Nilsson ser ut att få vänta på den allsvenska premiären.Foto: Mikael Persson

Beslutet att skjuta upp den damallsvenska premiären på grund av coronapandemin fattades i mitten av mars. Ambitionen då var att komma i gång igen i månadsskiftet maj-juni, men så ser det inte ut att bli.

Folkhälsomyndighetens statsepidemilog Anders Tegnell kan ha delat ut dödsstöten för planerna när han under onsdagen såg små möjligheter till elitfotboll så snart.

Annons

– Vi har ett styrelsemöte på söndag och då är det högst sannolikt att vi lägger ner den 31 maj, säger EFD:s Tomas Hoszek.

– Vi vill inte sätta press på Folkhälsomyndigheten (FHM) på något sätt, vi respekterar helt och hållet det som sägs därifrån.

Kristianstads DFF-tränaren Elisabet Gunnarsdottir har tidigare sagt till Bladetsporten att hon inte hoppas på spelstart förrän i juli.

Och från spelarhåll är tongångarna desamma.

– Situationen är fortfarande densamma här i Sverige och dessutom behöver vi spela träningsmatcher innan serien kan dra igång så det känns osannolikt, säger Vittsjös Sandra Adolfsson till TT.

Tomas Hoszek konstaterar, precis som Östlund är inne på, att FHM måste ändra två parametrar för att det ska bli grönt ljus för damallsvensk fotboll. Först och främst måste fotbollsmatcher tillåtas igen, men också att reserestriktionerna för att begränsa smittspridningen försvinner så att det går att resa för att genomföra matcherna.

– De bitarna måste falla på plats och klubbarna behöver ett par veckor på sig, för att växla upp i sin träning och hinna träningsmatcha ett par matcher, säger Tomas Hoszek.

Sannolikt skjuts damallsvenskan i första hand upp till den 14 juni, samma datum som i nuläget gäller för herrarnas allsvenska.

När är deadline för att ni ska hinna genomföra 22 omgångar?

– Det ligger någonstans i juli. Då är det enkelserie (11 omgångar) som i så fall är nästa steg. Men vi lever under hoppet att kunna genomföra hela säsongen, säger Hoszek.

Annons

Carl Göransson/TT

Lasse Mannheimer/TT

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons