Annons

Tomasson: "Det är inte smart"

Trots de ovissa fotbollsplanerna är Malmö FF-spelarna inställda på att möta AIK om mindre än en månad.
Däremot kan de förmodligen glömma att det hinner spelas någon träningsmatch innan dess.
Fotboll • Publicerad 8 maj 2020
Jon Dahl Tomasson med spelarna Arnor Traustason och Eric Larsson på en pressträff efter träningen.
Jon Dahl Tomasson med spelarna Arnor Traustason och Eric Larsson på en pressträff efter träningen.Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö FF hade sin första delvis öppna träning på nästan två månader på fredagen.
Malmö FF hade sin första delvis öppna träning på nästan två månader på fredagen.Foto: Johan Nilsson/TT
Anders Christiansen och Eric Larsson vässar formen inför säsongen.
Anders Christiansen och Eric Larsson vässar formen inför säsongen.Foto: Johan Nilsson/TT
Pressträffen hölls med flera meters avstånd mellan journalister och MFF-profilerna för att minska smittrisken.
Pressträffen hölls med flera meters avstånd mellan journalister och MFF-profilerna för att minska smittrisken.Foto: Johan Nilsson/TT

På fredagsförmiddagen tränade Malmö FF på Malmö stadion, den första delvis öppna träningen sedan mitten på mars. Samtidigt satt Svenska fotbollförbundet (SvFF), Svensk elitfotboll (Sef), Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten i ett mötesrum i Stockholm och diskuterade planerna på att starta allsvenskan i mitten av juni. Utfallet: att träffas igen under nästa vecka.

Sedan tidigare har SvFF dock beslutat att kvartsfinalerna i svenska cupen ska spelas den 1 juni. MFF ställs då mot AIK.

Annons

– Vi siktar på att spela det datumet, och om det ändras under tiden får vi helt enkelt anpassa oss efter det, säger MFF-mittfältaren Arnor Traustason.

Andra länder återupptar säsongen

Möjligheterna att förbereda sig är dock begränsade. Tränaren Jon Dahl Tomasson berättar att han i vanliga fall gärna hade åkt till Danmark och mött ett danskt lag i en träningsmatch inför mötet med AIK.

Nu är det en omöjlighet – gränsen är stängd och nästan alla ligor har pausat fotbollssäsongen.

– Det finns en potentiell möjlighet att vi får spela en tävlingsmatch på 120 minuter utan att ha spelat en träningsmatch innan. Är det smart? Nej, självklart är det inte smart. Jag kan vara ärlig och säga det. Är det situationen? Ja, det är situationen och vi får hantera det, säger han.

Danske Tomasson noterar att det börjar röra på sig i andra länder, bland annat i hans hemland och i Tyskland där länderna nyligen beslutade om att återuppta säsongen under maj månad. Däremot vill han inte säga att de gör rätt eller att Sverige gör fel.

– Jag är fotbollstränare och inte expert på det området så jag ska inte uttala mig. Det viktiga är hur MFF anpassar sig efter situationen.

Matcher utan publik

För MFF-spelarna blir den anpassningen tydlig i vardagen. Numera byter de om och duschar hemma, och lunchen får de med sig i en påse i stället för att äta tillsammans.

Men den kanske största förändringen är att även om säsongen drar i gång i juni lär det ske utan publik på läktarna till att börja med.

– Hellre ingen publik än att vi väntar ännu längre med att spela. Då är det bättre att man låter folket se matcherna på tv, och när det väl släpps in publik igen kommer det att bli en fantastisk känsla att spela inför dem igen, säger backen Eric Larsson.

Ett alternativ är att ställa in årets slutspel i svenska cupen och gå direkt på den allsvenska premiären. Jon Dahl Tomasson är dock främmande inför den idén.

Annons

– Vi ska vinna den cupen. Den ska vinnas, säger han.

Fakta: Beskeden om svensk fotboll

11 mars: Publik stoppas från matcher

Med bara några dagar kvar till matcher i svenska cupen och herrlandskampen mellan Sverige och Ryssland på Friends arena står det klart att matcherna måste spelas utan publik.

Orsaken är regeringens beslut att förbjuda sammankomster för mer än 500 personer på uppmaning av Folkhälsomyndigheten i syfte att minska smittspridningen av covid-19.

13 mars: Svenska cupen skjuts upp

Svenska fotbollförbundet (SvFF) beslutar att svenska cupen ska skjutas upp efter att fotbollslagen själva kommit med det förslaget.

Matcherna som skjuts upp är herrarnas kvartsfinaler och sju gruppspelsmatcher för damerna. Enligt fotbollsförbundet vill lagen avstå spel för att inte riskera att bidra till ökad smittspridning.

19 mars: Säsongspremiärerna skjuts upp

Alla säsongsstarter i de högsta serierna skjuts upp, enligt ett formellt beslut av SvFF. Ligorna som drabbas är allsvenskan, damallsvenskan, superettan och elitettan, som enligt beslutet startar tidigast i slutet av maj eller i början av juni.

Enligt spelprogrammet skulle damallsvenskan ha inletts den 3 april och herrarnas allsvenska dagen efter.

17 april: Damerna ställer in cupen helt

Svenska cupen för damer ställs in efter beslut av SvFF. Därmed kommer ingen cupvinnare att koras det här året.

Beslutet stöds "av en stor majoritet av de föreningar som berörs" enligt ett pressmeddelande från förbundet.

Herrarnas cupturnering förblir uppskjuten.

21 april: Datum sätts för allsvensk premiär

Fotbollsklubbarnas intresseorganisation på herrsidan, Svensk elitfotboll (Sef), fattar ett definitivt beslut om att starta allsvenskan och superettan den 14 juni.

Beskedet kommer efter ett extrainsatt videolänksmöte mellan Sef och de 32 elitklubbarna, som alla visade enighet kring datumet.

Sannolikheten för ligastart då är hög. Det finns alla skäl i världen att tro att vi kan starta då, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll.

29 april: Datum sätts för cupkvartsfinaler

SvFF går på Sef:s linje och beslutar att herrarnas kvartsfinaler i svenska cupen ska spelas den 1 juni. Enligt beslutet ska semifinalerna och finalen sedan spelas i juli – alternativt den 5 respektive 9 juni.

SvFF skriver i ett pressmeddelande att beslutet kan omprövas om samhällsutvecklingen så kräver.

Kvartsfinalerna i svenska cupen är Häcken–Elfsborg, Mjällby–Falkenberg, Hammarby–Göteborg och Malmö FF–AIK.

8 maj: Första mötet med Folkhälsomyndigheten

Representanter från SvFF, Sef, Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten träffas för första gången i ett gemensamt möte för att diskutera planerna på att starta elitfotbollen i mitten av juni.

Fotbollssidan presenterar ett förslag på hur fotbollen ska kunna spelas enligt den nuvarande planen, men myndigheten dröjer med sitt besked.

"Utfallet var det väntade – att vi behöver ses och diskutera igen, när myndigheten haft möjlighet att bedöma förslagen", säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF, till förbundets hemsida.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons