Annons

Travtränare straffas hårt för piskincident

Den uppmärksammade piskincidenten på Örebrotravet får hårda följder.
Den italienske travtränaren Alessandro Gocciadoro döms till sex månaders körförbud och får inte längre använda sin svenska filial.
Skötaren Marco Pedrazzini, som var den som höll i körspöet, stängs av i 18 månader.
Trav • Publicerad 5 maj 2020
Alessandro Gocciadoro straffas hårt för den uppmärksammade piskincidenten på Örebrotravet i lördags. Arkivbild.
Alessandro Gocciadoro straffas hårt för den uppmärksammade piskincidenten på Örebrotravet i lördags. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Travhästen Zarina Bi utsattes för två otillåtna piskrapp, så kallade enhandsdrivningar, på uppvärmningen inför ett av V75-loppen på Örebrotravet i lördags. Hästen ströks inför loppet efter att märken från slagen uppdagats, och nu straffas både tränare och den lärling som utförde rappen.

"Det rörde sig om opåkallat och oprovocerat våld mot hästen, vilket har chockat hela trav-Sverige.", skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Portas från Sverige

Annons

Tränaren Alessandro Gocciadoro åläggs med sex månaders körförbud och en månads anmälningsförbud. Dessutom portas italienaren i princip från Sverige – Svensk Travsport har återkallat godkännandet för den svenska filial som har bedrivit från och med den 24 april i år.

"Den massmediala spridningen av händelsen på Örebrotravet har varit enorm och kopplingen är stark till Alessandro Gocciadoros stall och verksamhet. Det är inte heller första gången hans namn är inblandat i sammanhang där det blir negativ publicitet och stor uppmärksamhet på situationer som ligger mycket långt ifrån hur Svensk Travsport anser att hästar ska behandlas", säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport, i pressmeddelandet.

Gocciadoros ansvar förstärks också av att hans lärling Marco Pedrazzini, som var den som piskade hästen, inte har någon giltig licens.

Beträdandeförbud i Sverige

Även Pedrazzini straffas hårt. Han tilldelas körförbud och beträdandeförbud på svenska banor i 18 månader. Dessutom ska han betala 20 000 kronor i böter.

"Den svenska travsporten vilar tungt på hästvälfärd och hästen i centrum. De senaste dagarna har vi associerats med bilder och agerande som ligger mycket långt ifrån vår värdegrund och travsporten har tagit stor skada av det som skett. Det som har inträffat är helt oacceptabelt och hör inte hemma i vår sport", säger Maria Croon.

Domen mot Pedrazzini gäller från den 2 maj och domen mot Gocciadoro gäller från den 5 maj.

Fakta: Uppmärksammade djurskyddsfall inom travsporten

2006

Travkusken Mikael H Björklund dömdes av Svensk Travsports ansvarsnämnd till två års avstängning efter att ha sparkat och piskat en häst under uppvärmning. Björklund körde en häst tränad av hans arbetsgivare, men något strikt tränaransvar med påföljd för tränaren utdelades aldrig.

2007

Travtränaren Robert Bergh dömdes till 40 dagsböter för brott mot djurskyddslagen efter att ha utdelat ”betydande slag med körspöet” under ett lopp på Bergsåkers travbana i Sundsvall. Tingsrätten friade, men Bergh blev fälld i hovrätten. Innan fallet togs upp i civilrätt dömde Svensk Travsports överdomstol Bergh till 30 dagars avstängning.

2009

En svensk travtränare och två av hans anställda stod åklagade i Lidköpings tingsrätt för systematiskt användande av så kallad ”grisfösare”. Trion dömdes i tingsrätten, men friades i hovrätten.

2011

Fyra travhästar omkom under en färjetransport mellan Estland och Sverige. Svensk Travsport startade initialt ingen egen utredning utan överlämnade ärendet till polisen samt länsstyrelsen. Den sistnämnda skrev i sin kontrollrapport att hästtransporten visade ett stort antal brister, bland annat att ventilationen inte fungerade när fordonet stod stilla. Ingen av hästarnas tränare eller transportörer dömdes, vare sig av travförbundet eller civilrättsligt.

2006 och 2016

Ettan och tvåan i 2006 års upplaga av Elitloppet, Jag de Bellouet och Let’s Go, lämnade positiva dopingprov. Tio år senare svärtades loppet ner igen då trean Un Mec d’Heripre lämnade ett positivt dopingprov för kobolt – ett grundämne som inom humanidrotten är känt som en bloddopningsmetod för att öka uthållighet och minska trötthet. Un Mec d’Heripres tränare Fabrice Souloy dömdes till kör-, anmälnings- och totalt tillträdesförbud i tio år av Svensk Travsports överdomstol.

Fakta: Uppmärksammade djurskyddsfall inom travsporten

En anställd hos den italienska travtränaren Alessandro Gocciadoro utdelade två enhandsslag mot hästen Zarina Bi under uppvärmning inför lördagens travtävlingar i Örebro. Något som uppmärksammades av banveterinär och måldomare på Örebrotravet varpå hästen inte tilläts starta i loppet.

Gocciadoro avskedade den anställde, men straffas ändå utifrån det strikta tränaransvar som gäller inom travsporten.

Så nyligen som i början av april tilldömdes Alessandro Gocciadoro 60 000 kronor i böter av Svensk Travsports ansvarsnämnd efter att man funnit kanyler och blisterburkar innehållande kvicksilver. En substans som är förbjuden inom svensk travsport, men som är tillåten att använda i Italien.

Under fjolåret var Gocciadoro avstängd under 30 dagar av det italienska travförbundet för en uppmärksammad piskincident i Neapel.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons