Annons

Tre gånger silver för Emma Nilsson

En magisk juli har nyss passerat. Om tre veckor ska blott 15-åriga Emma Nilsson spela senior-EM. "Jag siktar på att försöka ta mig till toppen", säger Kristianstad GK:s komet.
Sport • Publicerad 4 augusti 2009
Golftalangen Emma Nilsson är Månadens Talang i juli. BILD: ANNICA JÖNSSON
Golftalangen Emma Nilsson är Månadens Talang i juli. BILD: ANNICA JÖNSSONFoto: 

Att Emma Nilsson är en stor talang inom golfsporten är det ingen som har betvivlat.

Hon blev också utsedd till Månadens Talang i fjol.

Annons

I år får hon priset igen efter en magisk juli månad med tre höjdpunkter på kort tid:

Individuellt JSM-silver i matchspel.

Lag-EM-silver med det svenska flicklandslaget.

Lag-SM-silver med Kristianstad GK.

2009 är året då Nilsson ger sig ut på de internationella tävlingsbanorna och hon gör det med stor glädje och med fokus. Frågar man Emma så är det tredjeplatsen på Franska Öppna i mars – en europeisk stortävling för ungdomsspelare – som sitter allra bäst.

– Det kändes extra bra eftersom det var mitt första utlandsuppdrag.

Dessutom har det blivitdeltagande i Spanska Öppna och i samband med det match mot Spanien med ungdomslandslaget.

I slutet av augusti ska Emma Nilsson så mäta sig med den europeiska amatöreliten på seniornivå, i Falsterbo. Då väntar senior-EM. Som uppladdning kommer Emma att delta i en ny internationell tävling. I går åkte hon till Frankfurt där spel i Harder German Open väntar.

Golfäventyren avlöser varandra just nu för Yngsjötjejen.

Grattis till utmärkelsen, månadens talang!

Annons

– Tackar, det känns jättebra och kul eftersom det finns så många bra idrottare i Kristianstad.

Hur går tankarna inför senior-EM i Falsterbo?

– Jag har aldrig spelat en internationell tävling, över 21 år. Det blir Europeiska amatöreliten som spelar och det säger inte så lite det. Systrarna Hedvall, från Barsebäck, kommer väl att vara med som ett exempel. Det kommer förstås bli svårt att ta sig till toppen, men jag siktar på det.

Känner du till banan sedan tidigare?

– Jag spelade i Falsterbo i ett uppladdningsläger inför JEM. Det är en fin bana som ligger vid vattnet. Det blåser lätt en hel del så det kan vara lite knixigt.

På frågan hur brahon har tänkt sig att bli i framtiden finns det bara ett givet svar. Allra bäst förstås, det vill säga bäst i världen.

– Man ska ha tuffa mål, ler hon.

Då måste Emma Nilsson först och främst börja med att besegra Leona Maguire, irländskan, som är rankad etta i Europa bland spelare under 18.

Två möten med Maguire har slutat med två nesliga nederlag för Yngsjö-tjejen detta året.

Först i Franska Öppna där irländskan gick hela vägen i tävlingen. Sedan i JEM:s singelmatch. Här låg Emma tre ned med fyra hål kvar att spela. Hon vann både 15:e och 17:e hålet men gjorde en misslyckad chansning vid 18:e och bollen hamnade i vattnet. Maguire vann fighten och favoriten Irland tog hem guldmedaljen.

Annons

– Jag spelade riktigt bra men irländskan var ännu bättre. Hon är verkligen en fantastisk spelare.

Hennes styrkor?

– Hon gör inga som helst misstag. I varenda tävling är det likadant. Det tycks vara hennes stora styrka. Vad man har hört går hon på par i stort sett hela tiden.

Emmas självförtroende är det inget fel på – i nästa fight lovar hon att piska dit sin jämnåriga konkurrent i den europeiska ungdomseliten. "Nästa gång ska hon få stryk", säger hon.

Det är det långa speletsom Emma Nilsson är bäst på. Hon vill förbättra även närspelet. Vad passande då att det svenska ungdomslandslaget har precis samma mål.

– Det är uppenbart att spelare utomlands generellt, är bättre i närspelet än vad vi är. Alla läger vi har haft med landslaget har inriktats på att förbättra den biten.

Yngsjötjejen börjar nian till hösten. Gymnasievalet är givet. Det blir golfgymnasiet i Ljungbyhed för Emmas del.

– Ljungbyhed är ett riksgymnasium där man har intagning från hela Sverige. Det finns ju en hel del skolor att välja mellan men Ljungbyhed ligger närmst.

Hur ser du fram emot det?

– Man får bo på skolan och utbildningen inriktar sig mot golfen. Det kommer att bli mer "vanlig" skola på vintern och väldigt mycket golf på sommaren.

Annons

Golfgymnasiet flyttade i fjol till Ljungbyhed från Perstorp där bland annat Kristianstadsgolfare som Jessica Lindbergh och Caroline Westrup har gått.

Att få ägna sigännu mera åt golfen och träna mera sporrar Emma Nilsson inför framtiden.

– Det är många timmars träning som ligger bakom allting. Jag tränar i stort sett varje dag, med golf eller fys, eller både och. Och det blir ju mycket mer på sommaren när det är så mycket tävlingar.

Fysträningen tilltalar Emma.

– Jag har kört en hel del fys i vinter. Fysträningen är viktig på många sätt – för uthålligheten, för att orka hålla fokus och även när det gäller det tekniska som golfspelare, säger hon.

Först ska senior-EM avverkas. I övrigt handlar det om Skandia Tours deltävlingar för Emma fram till oktober.

Och – sist men inte minst. Det mesta tyder på att vi får se Emma Nilsson på en SAS-Masterstävling i höst.

– Jag har tänkt att anmäla mig och försöka komma med. Mest för att prova på.

Marie Nilsson;Marie Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons