Annons

Tre Kronor sist i Baltika Cup

Det började illa redan i måndags. Och det blev aldrig bättre. Tre Kronor slutade sist i Baltika Cup efter ytterligare en förlust, 1–3, mot Slovakien på fredagen.
Sport • Publicerad 21 december 2002
Det började illa redan i måndags. Och det blev aldrig bättre. Tre Kronor slutade sist i Baltika Cup efter ytterligare en förlust, 1–3, mot Slovakien på fredagen. BILD: PRESSENS BILD
Det började illa redan i måndags. Och det blev aldrig bättre. Tre Kronor slutade sist i Baltika Cup efter ytterligare en förlust, 1–3, mot Slovakien på fredagen. BILD: PRESSENS BILDFoto: 

Sällan har väl ett svenskt ishockeylandslag gjort en så slät figur som under den senaste veckan i Moskva. Två futtiga mål på fyra matcher – på totalt 89 skott.Ett enda poäng – tack vare oavgjort vid full tid mot Tjeckien, som sedan vann på straffar i tisdags.Suverän jumbo i tabellen. Att försöka hitta något positivt är inte lätt. –Erfarenheten, kanske. Man lär ju sig alltid något av sådant här, säger Malmös Mika Hannula efter lång betänketid. Som de andra i laget stapplade han av isen i Luzjnikihallen med trötta ben och hängande mungipor. För att ytterligare spä på eländet får Hannula dessutom fira jul med ett rejält plåster över näsan, där en finländsk klubba slog ned i torsdags. –Den smällen hindrade mig nog lite idag. Annars tycker jag att det kändes bra i början av turneringen, säger 23-åringen. Att arrangörerna gett Sverige ett närmast vanvettigt spelschema tog sedan ut sin rätt. Medan både Tjeckien och Ryssland fortfarande har två matcher kvar så var Slovakienmatchen Sveriges fjärde och sista på fem dagar. Tre Kronor hade ändå det mesta av det lilla spel som fanns i de två första perioderna. När Magnus Kahnberg hittade Thomas Rhodin i fritt läge framför mål, och FBK-backen stötte in 1–0 efter 17.10 av mittperioden, föddes också ett visst hopp om ett gott slut trots allt i Baltika Cup. Då klev istället en back från HV71 fram som matchvinnare. Richard Pavlikovsky passade först fram till Marcel Hanzals 1–1 efter 3.39 av tredje perioden. Sedan gjorde HV-backen själv 2–1 på ett slagskott från blå linjen efter 19.16, då alla förväntade sig en förlängning. Nådastöten till 3–1 sattes i tom bur av Modos Miroslav Hlinka bara tre sekunder före slutsignalen. Förbundskapten Hardy Nilsson hade då förgäves försökt få fart på sina spelare genom att gå ner på tre femmor under slutskedet, då Joel Lundqvist, Niklas Anger och Jens Karlsson fick stiga av. Ulf Söderström var sidsteppad redan från början, eftersom Sverige startade med tre backpar och fyra kedjor på grund av skador på Pierre Hedin (axeln) och Thomas Johansson (ryggen). –Jag hade mina farhågor från början när vi skulle möta Ryssland i första matchen – de brukar vara oerhört laddade här. Vår bästa match var mot Tjeckien. Den skulle vi helt enkelt ha vunnit. Mot Finland var det spelmässigt bedrövligt från båda lagen, och här fick vi betala priset för spelschemat, analyserar Hardy Nilsson raden av förluster. Utöver Henrik Lundqvists och Stefan Livs målvaktsspel är det svårt att hitta svenska ljusglimtar. –Det har varit svårt för spelarna att göra sig själv rättvisa. Till exempel var Pär Bäcker lysande i början, men gick på knäna idag. Men det härdar väl för framtiden, hoppas förbundskaptenen. –Sedan är det uppenbart att vi saknar bredden på toppen. Men det är inget nytt orosmoln. Och i en avdelning var faktiskt Sverige bäst: trots totalt drygt 40 minuters spel i numerärt underläge släppte Tre Kronor inte in ett enda mål i boxplay på hela turneringen. Om nu det kan trösta någon. (TT) Wiktor Nummelin

ISHOCKEY MOSKVA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons