Tre Kronor vann – trots svensknorsk rivstart

Det började med att en svensk norrman såg till att Tre Kronor hamnade i underläge.
Men Sverige tog sig samman och vann den VM-förberedande ishockeymatchen med 5–2.
Ishockey • Publicerad 3 maj 2021
Glada Tre Kronor-miner i segermatchen mot Norge.
Glada Tre Kronor-miner i segermatchen mot Norge.Foto: Andreas Hillergren,T

Stockholmaren Tobias Lindström, har spelat elva säsonger i Norge och har dubbelt medborgarskap. Det var också han som gav Norge ledningen i powerplay redan 2.18 in i första perioden.

Ingen bra start för Tre Kronor som åkte på en överraskande 2–3-förlust mot Danmark i torsdags. Men Sverige skulle ta sig samman.

Skellefteåtrion i form av assistmakarna Jonathan Berggren, Andreas Wingerli och målskytten Jesper Fröden kvitterade halvvägs in i perioden.

– Mycket energi och bra passningsspel och varje byte de är där ute flyttar de upp pucken i anfallszon, säger förbundskapten Johan Garpenlöv i SVT.

Tio minuter in i mittenperioden tog Sverige ledningen tack vare ett samarbete två rivaler emellan.

Tidigare i våras möttes Nils Lundkvists Luleå och Jonathan Berggrens Skellefteå i sju heta kvartsfinaler i SHL-slutspelet. Den här måndagskvällen var det vänskapligare – till fördel för Sverige. Lundkvist förde vackert in pucken i offensiv zon och väggspelade med Berggren vars passning såg till att Lundkvist bara kunde vinkla in pucken i öppet mål.

Strax före periodens slut såg Max Friberg till att dunka in 3–1 med ett rungande slagskott.

Sverige vann till slut med 5–2. Dennis Rasmussen och Oscar Lindberg gjorde Sveriges mål i tredje perioden.

– En bra match av oss. Vi spelar mestadels i anfallszon och det är där vi är bäst. Jag är nöjd, säger Jonathan Berggren i SVT.