Annons

Trump godkände kritiserad antidopningslag

Dopning • Publicerad 5 december 2020
USA:s president Donald Trump har skrivit under den nya antidopningslagen. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump har skrivit under den nya antidopningslagen. Arkivbild.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

I USA blir det nu förbjudet enligt lag med idrottsdopning. President Donald Trump har skrivit under lagen som fått namn av dopningsvisselblåsaren Grigorij Rodtjenkov.

Men det är inte idrottarna som dopar sig som riskerar straff, utan de som tillhandahåller och hjälper aktiva som kan få böter på upp till 1 miljon dollar (cirka 8,4 miljoner kronor) eller fängelse i upp till tio år.

Annons

Den internationella antidopningsorganisationen Wada kritiserar den nya amerikanska lagen som man menar kan göra att det internationella samarbetet är i fara. Och Wada-ordföranden Witold Banka har sagt, enligt sajten Insidethegames, att det är oroande att inte professionell amerikansk idrott, som ligorna i baseboll, basket, ishockey och amerikansk fotboll, inte heller omfattas av lagen.

Det var Rodtjenkov som 2015 avslöjade den omfattande och statsstödda dopningen i Ryssland.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons