Annons

”Så länge vi har en buss kommer vi vara där"

Chelseatränaren Thomas Tuchel har inte missat sanktionerna som har riktats mot ägaren Roman Abramovitj.
Tysken säger att klubben får ta situationen dag för dag och tillägger:
Fotboll • Publicerad 10 mars 2022
Chelseas tränare Thomas Tuchel. Arkivbild.
Chelseas tränare Thomas Tuchel. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Storbritanniens regering meddelade under torsdagen att Chelseaägaren Roman Abramovitj är en av flera nya personer, med koppling till Rysslands president Vladimir Putin, som får sanktioner riktade mot sig med anledning av den ryska invasionen av Ukraina.

Den brittiska regeringens sanktioner mot Abramovitj får också en del sportsliga konsekvenser.

Annons

Chelsea får visserligen dispens att fortsätta med "ett antal fotbollsrelaterade aktiviteter", vilket innebär att klubbens lag ska kunna fortsätta spela matcher i både herrarnas Premier League och damernas Super League. Man får även fortsättningsvis betala ut löner, men inte sälja några nya biljetter till matcherna – och man får inte heller köpa och sälja spelare på transfermarknaden, eller förnya kontrakt.

Skanderade Abramovitjs namn

Storsponsorn Three har meddelat att man vill sätta det nuvarande avtalet på paus – och att man omedelbart vill tas bort från Chelseas matchtröjor. Mot Norwich på torsdagen kom dock Chelsea till spel med ordinarie tröjor och mobiloperatörens logotyp på bröstet.

De tillresta Chelseasupportrarna skanderade Roman Abramovitjs namn både före och under matchen, precis som man gjort den senaste tiden.

Matchen, då? Den slutade 3–1 till Chelsea, sedan Trevoh Chalobah och Mason Mount ordnat 2–0 redan efter 14 minuters spel. Teemu Pukki reducerade på straff för jumbon Norwich i den andra halvleken, innan Kai Havertz satte 3–1 på tilläggstid.

Chelsea är därmed kvar på tredje plats i Premier League – men vad som händer med klubbens försäljning och vilken riktning man tar i framtiden är i nuläget högst oklart.

Begränsad resebudget

– Det skulle vara en lögn om jag sa att jag inte hade några funderingar, men under svåra omständigheter har vi producerat många bra resultat, så vi kan lita på vår mentalitet och kulturen som finns i klubben. I dag tillät vi oss att fokusera på fotbollen, säger Tomas Tuchel till BBC efter matchen.

– Vi tar det dag för dag. Jag såg inte det här komma i går och jag vet inte vad som väntar i morgon. Så länge vi kan lita på varandra kommer ingenting att ändras. Och så länge vi har tillräckligt med tröjor och en buss att åka med till matcherna kommer vi vara där och fajtas.

Med bussresan syftar Tuchel på en annan sportslig konsekvens till följd av sanktionerna. Chelsea är i nuläget nämligen begränsat till att spendera maximalt 20 000 pund, omkring 250 000 kronor, på resor till eller från matcher.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons